Sforaitul si somnul

deDr. Anamaria Necula

Sforaitul si somnul

4/5 - (3 votes)

Sforaitul reprezinta o respiratie zgomotoasa in timpul somnului. E o problema comuna ambelor sexe si afecteaza un mare numar de oameni pe tot globul. Sfaraitul poate aparea in fiecare noapte sau intermitent. Persoanele care prezinta cel mai mare risc sunt barbatii si cei supraponderali, dar sforaitul este o problema a ambelor sexe, desi este posibil ca femeile sa nu se prezinte la specialist cu aceasta problema la fel de frecvent ca barbatii. Sforaitul devine tot mai problematic odata cu imbatranirea. Poate cauza probleme de somn atat pentru cel care sforaie dar si pentru partenerul cu care doarme. Poate duce la un somn fragmentat si neodihnitor care se traduce printr-o afectare a functiilor organismului in timpul zilei ( oboseala si somnolenta).
Sforaitul-si-somnul- Sforaitul si somnul
Cele mai comune efecte adverse de sanatate care sunt legate de sforait sunt disfunctiile din timpul zilei si problemele cardiace. Aproape jumatate din oamenii care sforaie zgomotos au apnee obstructivă de somn.
In timp ce dormiti, muschii gatului se relaxeaza, limba cade inapoi iar gatul devine ingust si „moale”. In timp ce respirati, peretii gatului incep sa vibreze – in special cand inspirati, dar si intr-un anumit grad mai mic, atunci cand expirati. Aceste vibratii conduc la sunetul caracteristic al sforaitului. Cu cat se ingusteaza caile respiratorii, cu atat vibratia creste, creind problema numita apnee ( oprirea respiratiei). Aceasta este o problema serioasa ce necesita atentie medicala.
Sunt cativa factori care faciliteaza sforaitul. In primul rand, procesul normal de imbatranire duce la relaxarea muschilor gatului, ceea ce are ca efect aparitia sfoaraitului. Anomalii anatomice ale nasului sau gatului cum ar fi amigdale marite, polipi nazali sau deviatie de sept pot cauza micsorari exagerate ale gatului in timpul somnului ceea ce duce la sfoarait. Anomalii functionale ( inflamatii ale nasului si/sau gatului ce pot apare in timpul infectiilor respiratorii sau in perioada alergiilor) vor cauza sforait. Pozitia in care dormim, cum ar fi dormitul pe spate, poate cauza sforait la unele persoane. Alcoolul este un puternic relaxant muscular iar ingerarea sa in timpul serii va cauza sforait. Relaxatoare musculare luate in timpul serii pot cauza sau agrava sforaitul la unele persoane. Unul din cei mai importanti factori de risc este reprezentat de obezitate, in particular atunci cand exita foarte mult tesut gras in jurul gatului.

Simptome
Persoanele care sforaie produc un zgomot vibrant zgomotos in timpul respiratiei in somn. Acest lucru ar putea fi un semn al apneii de somn. Mergeti la doctorul specialist daca sforaiti si deasemenea aveti urmatoarele simptome:
Somnolenta excesiva in timpul zilei
Dureri de cap dimineata
Ingrasare intr-o perioada scurta de timp
Faptul ca nu va simtiti odihniti atunci cand va treziti dimineata
Faptul ca va treziti in tompul noptii si va simtiti confuz
Schimbari in nivelul de atentie, concentrare sau memorare
Cei de langa dumneavoastra observa pauze in respiratie in timpul somnului

Tratament
Persoanele afectate nu sunt constiente de cele mai multe ori ca sforaie si trebuie sa se bazeze pe observatiile facute de partenerii cu care dorm. Unii oamenii afectati de aceasta problema se pot trezi noaptea inecandu-se si incercand sa traga cat mai mult aer pentru a respira, dar acets lucru se intampla totusi destul de rar. Daca vi s-a spus ca sforaitul dumneavoastra ii deranjeaza pe ceilalti, sau aveti alte simptome din cele scrise mai sus, consultati un doctor. Acesta va verifica istoricul dumneavoastra, va va face un examen fizic si va determina daca aveti nevoie de o consultatie la un specialist in medicina somnului si de un test pentru a determina daca aveti apnee de somn si pentru a vedea cum sforaitul afecteaza calitatea somnului dumneavoastra.
in functie de rezultatele testelor, va vor fi prezentate o serie de optiuni pentru a trata sforaitul.
In mod general aceste includ:
– modificari ale stilului de viata ( evitarea factorilor de risc mentionati mai sus, schimbarea pozitie de somn daca se poate, tratamentul alergiilor, etc.)
– chirurgie ( in spatele gatului, sau la nas, folosind o serie de instrumente)
– dispozitive ( in principal dispozitive orale dezvoltate de dentisti cu experienta in tratarea sforaitului si a apneii de somn)
– CPAP ( un dispozitiv care aplica tot timpul o presiune pozitiva asupra cailor respiratorii, care impinge astfel aer in gat, prevenind astfel colapsul sau).
Ultima metoda este cea mai folosita in tratarea apneii de somn. Daca sunteti diagnosticat cu aceasta boala este foarte important sa cautati sa o tratati cat mai repede pentru ca apneea de somn netratata va duce la disfunctii in timpul zilei si deasemenea puteti dezvolta probleme vasculare.
Doctorul curant sau specialistul somnolog va vor expune in detaliu fiecare din atratamentele de mai sus, sansele de succes, posibile complicatii si costuri. Acestia sunt capabili sa va sfatuiasca care din tratamentele de mai sus sunt cele corecte pentru dumneavoastra.

Tinerea sub control
Persoanele care sufera de sforait mediu sau ocazional, care se trezesc dimineata simtindu-se odihniti si care functioneaza bine in timpul zilei pot incerca mai intai cateva remedii comportamentale, inainte sa isi consulte doctorul:
– scaderea in greutate
– evitarea tranchilizantelor, somniferelor si antihistaminicelor inainte de culcare
– evitarea consumului de alcool cu cel putin 4 ore si a meselor grele sau gustarilor cu cel putin 3 ore inainte de culcare
– stabilirea unor tipare de somn
– dormitul pe o parte si evitarea dormitului pe spate
Daca dumneavoastra sau cineva drag dumneavoastra a fost diagnosticat cu apnee in somn, sau doar suspectati ca suferiti de aceasta boala, nu ezitati si sunati-ne chiar azi. Apneea in somn este o boala ce nu trebuie ignorata pentru ca poate avea consecinte grave asupra dumneavoastra dar si asupra celor din jurul dumneavoastra.

Despre autor

Dr. Anamaria Necula administrator