CPAP sau APAP, care e mai bun?

deDr. Anamaria Necula

CPAP sau APAP, care e mai bun?

5/5 - (2 votes)

APAP-somnologie CPAP sau APAP, care e mai bun?Pentru tratamentul apneei obstructive de somn, atat CPAP-ul cat si APAP-ul sunt foarte eficiente. Raspunsul la intrebarea care dintre ele e mai bun depinde de mai multi factori.
CPAP (continuous positive airway pressure – presiune pozitiva continua a cailor respiratorii) emite un curent continuu de aer in masca pacientului, care, in mod mecanic, deschide caile respiratorii, eliminand astfel apneea obstructiva in timpul somnului.
Presiunea necesara folosita de CPAP este, de obicei, determinata in urma unei titrari facuta in timpul noptii, fie intr-un centru de medicina a somnului sau chiar la pacient acasa. In timp ce pacientul doarme, aparatura speciala va monitoriza respiratia acestuia, medicul specializat in somnologie urmand sa determine daca presiunea trebuie crescuta astfel incat toate evenimentele respiratorii sa fie eliminate, inclusiv sforaitul. Aceasta presiune reprezinta presiunea ideala, iar CPAP-ul folosit acasa de pacient va fi programat sa o foloseasca. Presiunea ideala este presiunea de aer necesara pentru a elimina toate apneile, hipopneile, limitarile in respiratie si sforaitul.
APAP-ul este similar cu CPAP-ul in faptul ca emite aer sub presiune din camera in caile respiratorii ale pacientului, dar spre deosebire de CPAP, care emite doar o presiune constanta, APAP-ul are adaugata proprietatea de a emite mai multe presiuni pentru a putea face fata nevoilor particulare de respiratie a pacientului de-a lungul noptii. APAP-ul are optiuni de presiune joasa si presiune inalta. Acest interval de presiuni ale APAP-ului permite fluctuatia automata in functie de nevoile pacientului.

Cum functioneaza un APAP
Imaginea de mai jos ne arata cum functioneaza un APAP. Imaginea arata respiratia normala ce apare la inceputul acestui grafic.

APAP-diagrama-poza-1 CPAP sau APAP, care e mai bun?

Trei respiratii reduse sunt apoi detectate, indicate ca respiratii cu flux limitat (flow-limited breaths) astfel ca APAP-ul creste presiunea automat pentru a readuce respiratia la normal. Pacientul are apoi o apnee obstructiva iar APAP-ul creste din nou presiunea atat cat sa ajute pacientul sa respire normal. Cu un CPAP, presiunea ramane constanta si nu se ajusteaza singura odata cu respiratia pacientului.

Comparand un APAP cu un CPAP
Imaginea de mai jos indica linia groasa neagra atat a unui CPAP cat si a unui APAP. Comparand presiunea unui CPAP cu a unui APAP, putem observa cu ochiul liber cum presiunea CPAP-ului este constanta dar cea a APAP-ului se ridica si coboara in timpul unei nopti.

APAP-CPAP-presiune-poza-2 CPAP sau APAP, care e mai bun?

Presiunea CPAP-ului este setata optim pentru a elimina apneea obstructiva. Pentru multi pacienti, CPAP-ul este singuru tip de tratament de care au nevoie. Totusi, APAP-ul ofera cantitatea precisa de aer de care e nevoie pentru eliminarea anumitor tipuri de evenimente. Din aceasta cauza, presiunea medie totala este in general mai redusa in tratamentul cu APAP decat in cel cu CPAP, care il face astfel mai confortabil pentru pacienti.
De exemplu, daca pacientul are o limitare a respiratiei in care caile respiratorii sunt doar partial obstructionate, un dispozitiv CPAP va da pacientului mai mult aer decat este necesar pentru a elimina obstructia respiratiei. Aceasta presiune aditionala poate fi deranjanta pentru pacienti. Presiunea unui CPAP poate fi deasemenea prea mare pentru un pacient in faza initiala cand acesta incearca sa doarma. Un APAP va reduce sau va creste presiunea in mod confortabil in functie de terapie.
Imaginea de mai jos compara efectele unui CPAP si a unui APAP in timpul evenimentelor respiratorii. De exemplu, ca o persoana a avut o titrare care a demonstrat ca presiunea ideala pentru eliminarea apneei e de 8 cm coloana de apa. Presiunea CPAP-ului va fi setata la 8. Totusi, exista multe momente cand presiunea de 8 nu este necesara deoarece caile respiratorii nu sunt complet obstructionate. In acest caz o presiune mai joasa ar trebui setata.
Si sunt momente ( despre care vom vorbi mai jos) cand evenimentele respiratorii ale unei persoane pot depasi o presiune de 8, astfel ca persoana nu primeste destul aer cu ajutorul CPAP-ului.

APAP-CPAP-Efecte-asupra-respiratiei-poza-3 CPAP sau APAP, care e mai bun?

Cui i se potriveste mai bine un APAP?
Pacientilor care au nevoie de presiuni diferite in timpul noptii din cauza unei varietati de motive.

Dormitul pe spate
Este cunoscut de marea majoritate ca atunci cand o persoana doar pe spate, limba si muschii cailor respiratorii se vor relaxa si din cauza gravitatiei vor fi atrasi in jos. Aceasta atractie aditionala la caile respiratorii relaxate creste posibilitatea de colaps a cailor respiratorii. Dormind pe spate, de obicei, va agrava simptomele apneei de somn.
Pentru a evita colapsarea cailor respiratorii, APAP-ul va creste presiunea aerului pentru a mentine caile respiratorii deschise. Atunci cand persoana se roteste pe una din parti, riscul ca blocajul respirator sa se produca este mai mic. Dispozitivul APAP poate astfel sa reduca presiunea. Tratand o astfel de persoana cu un CPAP, presiunea constanta se mentine la fel si pentru dormitul pe spate si pentru dormitul pe o parte, ajungandu-se astfel la un tratament ce nu e ideal pentru una dintre pozitii.

Alergiile, racelile si infectiile respiratorii
Dispozitivul APAP este deasemenea o alternativa excelenta la un CPAP atunci cand vorbim despre alergii, raceli sau infectii respiratorii. Daca aveti o congestie sau un nas infundat, un APAP s-ar putea sa fie mai bine construit pentru a face fata unei astfel de situatii. APAP-ul va calcula cantitatea de aer primita ( prin nasul obturat sau prin sinusurile infundate) si se va regla pentru a oferi cantitatea potrivita de aer pentru a va ajuta sa respirati.

BPOC si alte probleme
Unii oameni sufera episoade de apnee doar atunci cand se produce REM-ul. Somnul REM este un somn profund, in care memoria, gandurile si functiile cognitive sunt trec printr-un proces de refacere. Respiratia devine neregulata, tensiunea arteriala creste, putand aparea chiar diferente de temperatura in corp fata de normal.

In timpul somnului REM, muschii corpului sunt paralizati, astfel incat nu putem sa ne miscam in functie de ceea ce visam, pentru ca ne-am rani sau am rani partenerul de somn. Aceasta paralizie scade abilitatea muschilor din caile respiratorii de a raspunde, aparand astfel apneele severe si blocajul cailor aeriene.
Aceasta paralizie afecteaza respiratia majoritatii persoanelor, facand apneea mai severa, dar pentru pacientii cu probleme de respiratie aditionale cum ar fi BPOC sau alte boli neuromusculare, acest tip de paralizie agraveaza si mai mult problemele. In timpul somnului REM, dispozitivul APAP va creste presiunea ( asa cum se arata in imaginea de deasupra) pentru a compensa inactivitatea muschilor.

Pierderea in greutate / Ingrasarea si alte tipare de evolutie
Dispozitivul APAP reprezinta o modalitate excelenta de a face fata ingrasarii/slabirii pe perioade lungi. Daca o persoana slabeste sau castiga in mod semnificativ in greutate, presiunea constanta a CPAP-ului ar putea fi intr-un final prea puternica sau prea slaba pentru nevoile pacientului. APAP-ul ajusteaza automat presiunea indiferent de pierderea sau castigarea in greutate de-a lungul unui perioade lungi.

Consumul de alcool
Consumul de alcool inainte de culcare creste severitatea apneei de somn. Presiunea setata a CPAP-ului ar putea sa fie inadecvata pentru a mentine caile respiratorii deschise, dar flexibilitatea APAP-ului de a ajusta cu precizie nivelul necesar va mentine respiratia in parametri normali.

Costurile
Deoarece APAP-ul este mai sofisticat, costul acestuia va depasi pe cel al unui CPAP. Totusi, pentru ca un APAP poate fi setat si ca un CPAP ( facand presiunea maxima egala cu presiunea minima), dispozitivul APAP este mai avantajos decat unul CPAP. Pentru o perioada de folosire mai lunga de timp, dispozitivul APAP poate fi mai eficient din punct de vedere al costurilor decat un CPAP.

Sursa: https://www.sleepresolutions.com

Despre autor

Dr. Anamaria Necula administrator