Sindromul de apnee in somn

Apnee-semne Sindromul de apnee in somn

Tratament apnee in somn Galati

Pentru tratamentul sindromului de apnee in somn, apelati la cabinetul Dr. Anamaria Necula,unul din putinii medici specialisti cu competenta in medicina somnului din Galati.
Telefon: 0743662589
Adresa: Micro 40, cabinet medical nr. 3, Bulevardul Milcov, Galați 800675 langa farmacia Elixir

Sindromul de apnee in somn de tip obstructiv:

Este o conditie caracterizata prin pauze respiratorii repetate cu durata de cel putin 10 secunde in timpul somnului, din cauza ingustarii dinamice a cailor aeriene superioare pana la colabarea lor (astuparea lor completa) in inspir, cu scadere repetata a continutului de oxigen in sange ( desaturarii) si treziri scurte repetate (microtreziri) ce duc la fragmentarea somnului, somnolenta in timpul zilei, dureri de cap, irascibilitate si grave complicatii cardiovasculare si metabolice. Episoadele de Sindrom de Apnee in Somn de tip Obstructiv pot sa apara de cateva sute de ori in timpul somnului.
Modificarea nivelului normal de oxigen si dioxid de carbon din sange stimuleaza anumiti centrii nervosi, facand ca persoana respectiva sa se trezeasca partial (“microtrezire”), trezire care este insotita de un sforait puternic si o inspiratie brusca.
Aceasta “microtrezire” ramane neobservata de catre pacient, dar produce o superficializare a somnului care conduce la o refacere insuficienta a organismului in timpul noptii.
De cele mai multe ori, partenerul de somn poate surprinde aceste perioade de oprire a respiratiei, urmate de sforait puternic, pe fondul unui somn agitat. Descrierile lor sunt utile medicilor pentru stabilirea unui diagnostic precoce si corect. O diagnosticare corecta se face doar de catre medicul specializat in somnologie.
Semne si simptome frecvent intalnite in Sindromul de apnee obstructiva in somn:
– sforait puternic, cronic;
– episoade de apnee sau obstructie aeriana superioara in timpul somnului;
– somnolenta diurna excesiva;
– cefalee matinala;
– accidente rutiere sau de munca frecvente ce ar putea fi explicate prin aparitia adormirii intempestive;
– modificari ale personalitatii sau probleme cognitive legate de oboseala cronica;
– impotenta;
– hipertensiune arteriala.
Fara tratament, apneea in somn conduce la complicatii severe precum: hipertensiune arteriala, aritmii cardiace sau infarct miocardic in timpul somnului, accidente vasculare cerebrale, scaderea performantelor sexuale (scaderea libidoului, impotenta), diabet zaharat, dislipidemii.
Din cauza somnului fragmentat si neodihnitor, pacientul acuza scaderea capacitatii de concentrare si a atentiei precum si somnolenta diurna, simptome care pot duce la o frecventa crescuta a accidentelor rutiere sau a accidentelor la locul de munca.
Un recent studiu american a aratat ca 50% dintre accidentele rutiere de pe autostrada sunt datorate adormirii la volan.(!)
De importanta deosebita este si afectarea vietii de cuplu. Desi consecintele sforaitului primar asupra sanatatii sunt mai mici decat cele ale apneei in somn, efectul social este foarte serios, putand duce pana la destramarea unei casnicii.
Sforaitul puternic, , apneeile si somnul agitat, observate de partenerul de somn, duc la decizia dormitului in camere separate, situatie frustranta pentru ambii parteneri. Apare senzatia de pierdere a intimitatii, anxietate si depresie.
Tulburarile sexuale care apar in apneea de somn netratata pot deveni un argument decisiv pentru divort.
Deci, tratamentul apneei in somn este obligatoriu.

Suferiti de apnee? Faceti un test simplu

Pacientii care sufera de apnee in somn se simt adesea extrem de obositi si somnolenti in timpul zilei iar capacitatea lor de concentrare si performanta diurna sufera drastic.Scala de somnolenta Epworth este un test de auto-raport care stabileste gradul de severitate al somnolentei. Pentru un punctaj total de 11 sau mai mare, se considera ca persoana prezinta somnolenta. Un punctaj de 19 sau mai mare conduce la concluzia ca persoana este caracterizata de o somnolenta accentuata.