Emfizemul pulmonar dar si alta problema a plamanilor numita bronsita cronica (tuse persistenta cu flegma) sunt caracteristici ale unei boli de plamani destul de intalnita numita Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) .
Emfizemul este in general cauzat de fumatul de tigari sau de expunerea pe termen lung la diversi poluanti industriali sau praf. Un mic procent din cazuri e cauzat de o problema genetica, deficienta de alfa 1 antitripsina.
Desi caile respiratorii deteriorate nu se mai regenereaza si nu exista un tratament, emfizemul este prevenibil si poate fi tinut sub control.
Simptome ale emfizemului
Simptomele emfizemului includ:
– dispnee de efort, sau eventual senzatie de sufocare tot timpul in bolile avansate
– susceptibilitate la infectii respiratorii
– tuse productiva
– oboseala
– torace „in butoi” ( din cauza expansiunii coastelor pentru a face loc plamanilor mariti)
– cianoza din cauza lipsei de oxigen
Structura plamanilor
Plamanii sunt doua organe cu textura elastica si structura spongioasa, situate in interiorul cavitatii toracice. Au un aspect rozaliu si sunt protejati de un invelis dublu, subtire, numit pleura. Sunt alcatuiti din bronhiole, alveole pulmonare si din tesutul care Ia uneste. Fiecare bronhie conduce la unul dintre plamani. La adulti, fiecare plaman are o marime de circa 25 pana la 30 cm. Este vorba despre un tesut spongios, in care are loc schimbul de oxigen si de bioxid de carbon. Fiecare plaman este acoperit de o piele seroasa, pleura, si este impartit in mai multi lobi ce pot fi lesne recunoscuti datorita cutelor de pe suprafata. Astfel, plamanul drept prezinta trei lobi, iar cel stang doi lobi. Intre plamani se afla cavitatea inimii.
Alveolele pulmonare arata ca niste saculeti ce reprezinta prelungiri ale bronhiolelor. In alveole are loc schimbul de gaze, adevarata functie a procesului respirator. Alveolele pulmonare contin o membrana ce este strans legata de membrana vaselor de sange ce le inconjoara.
Intr-o alveola, presiunea oxigenului este mai mare decat presiunea din capilarele pulmonare. Datorita acestei diferente simple, oxigenul este transferat in sange. Acelasi fenomen are loc si in sens invers, dar de aceasta data cu bioxidul de carbon. fiecare plaman este pregatit cu un numar urias de alveole pulmonare, aproximativ trei pana la 400 de milioane, pentru a asigura alimentarea cu oxigen a sistemului cardiovascular si, prin aceasta, a intregului corp omenesc.
Caile respiratorii si plamanii afectati
Dupa o expunere repetata la iritanti chimici, cum ar fi fumul de tigara, caile respiratorii si sacii alveolari ai plamanilor devin inflamati si deteriorati. Caile respiratorii ale unor plamani sanatosi au proprietati elastice. Totusi,odata cu expunerea la factori iritanti, acestea isi pierd elasticitatea iar peretii cailor respiratorii devin umflati si ingrosati, micsorand lumenul.
Daca bronsita cronica este deasemenea prezenta, marea cantitate de mucus ingusteaza caile respiratorii si poate infunda sacii alveolari, reducand astfel capacitatea lor de functionare. Odata cu reducerea numarului de saci alveolari functionali , numarul capilarelor ce alimenteaza alveolele afectate se reduce gradual.
Aceste modificari au ca rezultat obstructia partiala a cailor folosite pentru inspiratie si expiratie, reducand capacitatea plamanilor de a extrage oxigen din aerul inhalat, astfel incat persoana trebuie sa respire mai puternic pentru a avea suficient oxigen.
Complicatii ale emfizemului
Acestea pot include:
– pneumonii: acestea sunt infectii ale alveolele și bronhiolelor. O persoana cu emfizem este mai predispusa la pneumonie.
– pneumothorax
– probleme cardiace: alveolele afectate, numarul redus de capilare si nivelurile scazute de oxigen din sange pot insemna ca inima trebuie sa pompeze mai puternic pentru a duce sangele la plamani. Cu timpul, acest efort suplimentar afecteaza inima.
Diagnosticul emfizemului
BPOC-ul, incluzand si emfizemul, este diagnosticat in principal folosind un test al functionarii plamanilor numit spirometrie. Alte teste care pot ajuta la diagnosticarea emfizemului sunt:
– alte teste ale functionarii plamanilor ( sau respiratiei).
– radiografii toracice
– scanare CT
Tratamentul emfizemului
Nu exista vindecare a enfizemului, desi poate fi tratat. Un tratament adecvat s-a dovedit ca poate reduce simptomele, poate imbunatati calitate vietii si poate ajuta oamenii sa stea departe de spital.
Managementul emfizemului include:
– oprirea fumatului ( imediata si completa, aceasta find cea mai eficienta metoda de tratament a BPOC-ului si a emfizemului) si evitarea intrarii in contact cu alti poluanti.
– programe de reabilitare pulmonara
– tratament cu oxigen, in cazurile avansate
– medicamentatie antiinflamatorie, medicamente care sa largeasca caile respiratorii ( bronhodilatatoare) si sa elimine flegma si antibiotice.
– tehnici de gestionare a stresului
– exercitii fizice usoare pentru imbunatatirea starii generale de sanatate
– vaccinarea impotriva gripei ( in fiecare an) si vaccinarea pentru a preveni diverse tipuri de infectii respiratorii.
Tratamentul cu oxigen pentru emfizem
Daca o persoana cu emfizem se dovedeste ca are un nivel foarte scazut de oxigen in sange, li se va da sa foloseasca oxigen acasa. Oxigenul este deobicei pompat prin canule nazale. Persoana va trebui sa foloseasca tratamentul cu oxigen cel putin 16 ore in fiecare zi.
Daca dumneavoastra sau cineva apropiat are probleme cu respiratia sau are o tuse productiva de mult timp, va rugam sa mergeti la un doctor pentru a vi se face un test de apreciere a functiei pulmonare
Daca dumneavoastra sau cineva drag dumneavoastra a fost diagnosticat cu aceasta boala, sau daca doar suspectati ca suferiti de ea, nu ezitati si sunati-ne chiar azi. Credem cu tarie ca sanatatea este unul din cele mai de pret bunuri pe care le poate avea cineva si trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a o pastra.
Despre autor