Contact medic pneumolog Anamaria Necula: 0743662589
Oricine doreste sa studieze medicina, trebuie sa stie ca va trebui sa dea totul pentru a deveni un pneumolog bun, un chirurg foarte bun sau cel mai bun psihiatru.
Sunt sase caracteristici principale ce definesc un medic valoros. Aceste caracteristici se vor regasi la orice pneumolog bun (pentru ca acesta este profilul site-ului) si prin extensie la orice doctor bun. E clar ca nu sunt singurele caracteristici necesare, dar ele alcatuiesc un model ce va pune fiecare viitor medic pe traseul corect.
1. Profesionalism
E foarte important ca medicul sa se comporte in mod profesionist in tot ceea ce face. Educatia medicala primita in timpul studentiei va presupune probabil si discutii despre ceea ce inseamna profesionalismul in aceasta meserie si ceea ce trebuie sa faca medicul in practica, dar sunt cateva concepte cheie care sunt universale.
Relatia de confidentialitate intre doctor si pacient este foarte importanta. E un concept ce tine de etica medicala. Aceasta implica si mentinerea unei distante profesionale fata de pacient. Pacientul are nevoie sa se simta in siguranta in compania medicului astfel incat sa poata dezvalui informatii despre bolile sale si trebuie sa fie sigur ca tot ce spune nu va parasi cabinetul medical. La fel de importante sunt respectul si corectitudinea. Un doctor bun trebuie sa isi trateze toti pacientii in mod egal, indiferent de rasa, alegeri vestimentare sau conduita. Datoria doctorului este de a trata pacientii si nu de a-i judeca.
2. Empatie
Studiile au aratat ca pacientii care simt ca doctorul lor are o legatura empatica cu ei, in incercarea de a intelege ceea ce simt si cum problema lor le afecteaza viata de zi cu zi, va simti o reducere a durerii.
Daca un pacient simte ca doctorului ce il trateaza ii pasa de starea sa de bine, corpul acestuia va suprima in parte senzatia de durere si va putea sa se recupereze mai repede.
Lucrul acesta este valabil si in sens invers, stresul de a avea un doctor care nu arata interes fata de pacient ii va prelungi acestuia suferinta. Empatia este un lucru foarte important si e o parte esentiala a modului de a se comporta al unui doctor.
3. Atentia acordata pacientului
Unii doctori vor incerca sa atraga cat mai multi pacienti pe zi in cabinetul lor. Asta va insemna ca vizita la medic va fi rapida iar deciziile luate de acesta vor fi grabite. Acest lucru se intampla atunci cand doctrorul isi doreste sa atinga anumite tinte sau sa evite cozile lungi din sala de asteptare, dar acest lucru nu este de cele mai multe ori bun pentru pacient.
Un pneumolog bun va pune mereu cu cateva intrebari mai multe decat e necesar si va petrece mai mult timp cu pacientii sai.
S-ar putea ca medicul sa aiba o parere in ceea ce priveste problema pacientului in primele minute ale investigatiei, dar sapand mai adanc si intelegand in profunzime situatia, aceasta parere sa se schimbe iar pacientul sa fie tratat mai corect. Mergand un pic mai departe cu investigatiile si tratand fiecare pacient ca un individ si nu ca o cifra in statistici, doctorul atinge un punct cheie in meseria sa si va evita orice complicatie cauzata de folosirea scurtaturilor.
4. Pregatirea continua
Industria medicala se schimba tot timpul si e foarte important pentru un medic sa fie la zi cu toate noile descoperiri, cercetarile inovative si cu teoriile din domeniu.
Chiar si dupa absolvire, un medic nu se opreste niciodata din invatat.
Un medic trebuie sa analizeze tot ce citeste. Sunt cateva exemple de descoperiri medicale care au schimbat fundamental modul cum lucreaza profesionistii din domeniu, iar apoi aceste descoperiri sa fie considerate gresite. Impactul acestor greseli este enorm si, in unele cazuri, este resimtit chiar si dupa 30 de ani.
Nimeni nu se asteapta ca medicul sa fie perfect mereu, dar este esential ca el sa inteleaga impactul greselilor facute si sa isi mentina cunostintele la zi.
5. Pastrarea calmului
Personalul medical lucreaza cu corpul uman in fiecare zi si nu e mereu placut. Se intampla uneori ca medicul sa se gaseasca in situatii cu care nu e familiarizat si cateodata poate fi chiar infiorator: acest lucru se intampla in special medicilor care lucreaza acolo unde s-au produs accidente, in sectiile de urgente sau in salile de operatii.
Este important ca medicul sa incerce sa faca fata acestor situatii in mod calm si cu grija pentru pacient. Este important ca doctorul sa aiba capul limpede si sa decizii bune intr-un timp scurt. Facand acest lucru si ramanand calm, pacientul si familia acestuia vor vedea ca medicul e stapan pe situatie si vor putea mai usor sa aiba incredere in el.
6. Sarguinta
Oamenii vor avea nevoie mereu de atentie medicala, nefiind important ce perioada a zilei este sau ce zi a anului. Lucrand in medicina adesea inseamna sa lucrezi ore multe peste program, in weekend sau de sarbatorile legale. In mod frecvent medicii se confrunta cu probleme cauzate de lipsa staff-ului medical si sunt sanse mari ca acestia sa lucreze in cele mai multe zile in conditii grele. De aceea e nevoie ca cei care intra in aceasta nobila profesie sa inteleaga atat satisfactiile profesionale dar si perioadele de munca foarte grea ce ii asteapta.
Cel care va respecta acesta principii esentiale va reusi sa devina in timp un medic bun, iar in cazul nostru particular, un pneumolog bun.
Despre autor