Oamenii de stiinta de la Universitatea Hokkaido au masurat pentru prima data cu succes presiunea intraoculara a pacientilor cu sindrom de apnee obstructiva in somn, gasind o corelatie neasteptate cu aparitia glaucomului.
Glaucomul este considerat a fi o boala in care nervul optic a fost deteriorat din cauza presiunii intraoculare crescute rezultand astfel un camp vizual restrictionat.
Astfel, in plus pe langa accidentele vasculare cerebrale si bolile cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic, persoanele cu sindromul de apnee obstructiva in somn (SAS) sunt predispuse la a suferi de glaucom, la o rata de aproximativ 10 ori mai mare decat cei ce nu sufera de SAS.
A fost dificil din punct de vedere tehnic sa se masoare in mod continuu presiunea introculara la subiectii ce dormeau. Pentru a rezolva problema, echipa a folosit un senzor special asemanator unei lentile de contact pentru a monitoriza schimbarile de presiune atunci cand respiratia pacientilor cu SAS s-a oprit in mod repetat in timpul somnului.
In mod normal, presiunea intratoracica creste in cazul in care oamenii nu mai respira (expir), avand ca rezultat o presiune intraoculara mai mare.
Studiul a constatat in mod neasteptat ca presiunea intraoculara a scazut atunci cand subiectii au incetat sa mai respire. Subiectii au avut tendinta de a opri inspirul, nu expirul, din cauza inchiderii cailor respiratorii, care ar trebui sa conduca la o presiune intratoracica mai scazuta.
De asemenea, subiectii au prezentat efecte hipoxice, cum ar fi incetarile respiratiei au cauzat ca nivelul de saturatie a oxigenului din sange sa scada, posibil declansand deteriorarea nervului optic, care poate duce la glaucom.
Studiul arata ca, nervul optic ar putea fi deteriorat din cauza hipoxiei, fara o crestere a presiunii intraoculare, o constatare care ar putea ajuta la descoperirea cauzelor aparitiei glaucomului chiar si la cei cu niveluri normale de presiune introculara.
Daca dumneavoastra sau cineva drag dumneavoastra a fost diagnosticat cu apnee in somn, sau doar suspectati ca suferiti de aceasta boala, nu ezitati si sunati-ne chiar azi. Apneea in somn este o boala ce nu trebuie ignorata pentru ca poate avea consecinte grave asupra dumneavoastra dar si asupra celor din jurul dumneavoastra.
Sursa: Site-ul Universitatii Hokkaido
Despre autor