1 august, ziua internationala a luptei impotriva cancerului pulmonar

deDr. Anamaria Necula

1 august, ziua internationala a luptei impotriva cancerului pulmonar

Rate this post

Ziua aceasta este menita sa readuca inaintea noastra lupta impotriva unei boli mortale.  Statisticile anului 2016 arata ca acest timp de cancer este in continuare pe prima pozitie in ceea ce priveste cancerele mortale, cu mult inaintea celui la ficat sau la san. Fumatul este in continuare cauza numarul 1 pentru producerea acestui tip de cancer.
Cancer-pulmonar 1 august, ziua internationala a luptei impotriva cancerului pulmonar
Multe actiuni au fost intreprinse, dar si mai multe trebuie sa se implineasca pentru a reduce rata de mortalitate. Ziua internationala a luptei impotriva cancerului pulmonar este o zi de celebrare, de comemorare si de sprijin pentru persoanele afectate de aceasta boala.
Cancerul pulmonar este caracterizat printr-o crestere fara control a celulelor din tesutul pulmonar. Aceasta crestere necontrolata invadeaza si tesuturile vecine sau se intinde si spre organele din afara plamanilor.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cancerul pulmonar este cel mai comun tip de cancer din toata lumea si este responsabil de unul din cinci decese cauzate de cancer. De fapt, cauzeaza mai multe decese decat cancerul de san, colon si prostata la un loc, in fiecare an.
In 2015, 220000 de persoane au fost diagnosticate cu cancer pulmonar pe intreg globul. Si peste jumatate din persoanele care sunt diagnosticate cu cancer pulmonar mor intr-o perioada de pana la un an de cand le-a fost pus acest diagnostic.
Cancerul pumonar este o boala ce poate fi prevenita printr-o constientizare a pericolului. Pentru aceasta, campania mondiala are ca scop sa aduca in atentia tuturor boala si impactul ei global, provocand astfel o miscare educationala prin care sa se inteleaga riscurile cancerului pulmonar si deasemenea tratamentul precoce, in intreaga lume.
Aceasta zi de lupta impotriva bolii a fost conceputa de Betsy Thompson, o supravietuitoare a cancerului pulmonar si actiunile intreprinse in aceasta zi sunt sprijinite de pacienti si membri ai familiilor acestora. Aceasta zi ii cinsteste pe cei care au sau au avut cancer pulmonar.
Peste 40 de declaratii ale statelor americane au recunoscut aceasta zi drept Ziua Internationala a Cancerului Pulmonar. Deasemenea, peste 20 de tari din intreaga lume au recunoscut aceasta zi. 1 August evidentiaza multitudinea de factori de risc de care trebuie sa fim constienti astfel incat cancerul pulmonar sa fie detectat intr-o etapa incipienta. In toata lumea, centre de lupta impotriva acestui tip de cancer, grupuri de sanatate si alte organizatii recunosc si celebreaza aceasta zi de lupta impotriva cancerului pulmonar.
Desi majoritatea stiu ca fumatul este cel mai mare factor de risc in ceea ce priveste cancerul pulmonar, mai exista si alti factori de risc mai putin cunoscuti incluzand mediul inconjurator si genetica. Expunerea la radon, azbest, arsenic, beriliu sau uraniu au fost legate de producerea cancerului pulmonar. Riscul de a face acest tip de cancer creste odata cu producerea cancerului in alte zone ale corpului, cu varsta inaintata, daca in familie au mai fost asemenea cazuri, cu radiatia toracelui sau boli de plamani ca BPOC. Astfel ca e nevoie ca oamenii sa fie constienti ca exista si alti posibili factori de declansare a acestei boli, de care nu ne interesam in mod deosebit.
Scopul acestei campanii globale este de a creste nivelul de constientizare a riscului de a face cancer pulmonar si impactul acestei boli la nivel planetar. Constientizarea tratamentului in stadii incipiente este la fel de importanta precum constientizarea bolii insasi.
Daca dumneavoastra sau cineva drag dumneavoastra a fost diagnosticat cu aceasta boala, sau daca doar suspectati ca suferiti de ea, nu ezitati si sunati-ne chiar azi. Credem cu tarie ca sanatatea este unul din cele mai de pret bunuri pe care le poate avea cineva si trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a o pastra.

Despre autor

Dr. Anamaria Necula administrator