Terapia CPAP: Cum functioneaza, pregatirile si rezultatele

deDr. Anamaria Necula

Terapia CPAP: Cum functioneaza, pregatirile si rezultatele

4/5 - (1 vote)

Daca cititi acest articol, probabil ca sunteti ingrijorat ca dumneavoastra sau partenerul dumneavoastra ati putea suferi de apnee obstructiva de somn si acum cercetati optiunile pentru tratament. E posibil sa fi aflat despre terapia prin presiunea pozitiva continua a cailor respiratorii (CPAP), dar inca nu va este destul de clar ce este sau cum functioneaza. Nu va temeti, nu sunteti singuri in aceasta situatie. In randurile care urmeaza ne vom stradui sa va oferim cele mai bune informatii pentru ca dumneavoastra sa intelegeti mai bine ce inseamna terapia CPAP, cum functioneaza si rezultatele incredibile pe car ele poate avea asupra vietii dumneavoastre.
Dispozitiv-CPAP Terapia CPAP: Cum functioneaza, pregatirile si rezultatele
Dispozitivele CPAP reprezinta cel mai comun tratament pentru persoanele ce sufera de probleme cu respiratia, cei mai multi suferind de apnee obstructiva de somn. Persoanele care sufera de apnee experimenteaza o oprire a procesului de respiratie in care caile respiratorii se blocheaza, ceea ce impiedica respiratia pentru cateva secunde de mai multe ori pe noapte. In functie de severitatea apneii, pacientul poate suferi intre 5 si 100 de intreruperi ale respiratiei pe ora. Aceste intreruperi determina o varietate de probleme de sanatate care pot ajunge de la oboseala cronica pe timpul zilei pana la probleme cardiace si chiar atac de cord.
Ce inseamna CPAP si cum functioneaza un dispozitiv CPAP?
Dispozitivele de presiunea pozitiva continua a cailor respiratorii actioneaza sufland usor aer sub presiune in caile respiratorii la o presiune constanta care impedica gatul sa cedeze. Dispozitivele CPAP sunt usor de folosit si sunt compuse din trei parti principale.
Motorul CPAP: Motorul CPAP este in principiu un mic compresor. Trage aer la temperatura camerei si usor il presurizeaza pentru a impinge cantitatea perfecta de aer sub presiune de care aveti nevoie pentru a elibera obstructiile. Zona de intrare a aerului are un filtru ce poate fi inlocuit si care blocheaza particulele si impuritatile. Dispozitivele CPAP mai noi au deasemenea un mic tanc cu apa care, atunci cand este pornit, incalzeste apa pentru a livra umiditate aerului respirat. Aceste umidificatoare sunt ideale pentru oamenii ce locuiesc in zone uscate sau aride si pentru cei care in mod frecvent se trezesc cu gura, gatul sau cavitatile nazale uscate. Motorul CPAP este extrem de silentios, diferentiindu-se foarte putin de o soapta.
Furtunul CPAP – Furtul reprezinta dispozitivul de livrare ce transporta aerul presurizat de la motor la masca. Desi in majoritatea cazurilor lungimea furtunului este de aproximativ 2 metri, diametrul poate diferi in functie de dispozitivul folosit. Cele mai multe furtunuri sunt incalzite pentru a reduce condesarea apei cauzata de umidificatoare.
Masca CPAP – Mastile CPAP au diferite forme si dimensiuni deoarece nu toti oamenii se simt confortabil sa foloseasca acelasi tip de masca la fel ca ceilalti. Desi dimensiunile si formele pot varia pentru a se potrivi cu diferite forme ale fetei, de obicei sunt trei tipuri de masti dintre care sa alegem: masti nazale cu perna de aer, masti nazale si masti pentru toata fata. A gasi masca potrivita pentru nivelul personal de confort este partea cea mai importanta cand incepem terapia CPAP.

Configurarea dispozitivului CPAP
Primul pas in terapia CPAP este acela de vi se face un test de somn (polisomnografie). Rezultatul acestui test va informa medicul specialist in legatura cu severitatea problemei dumneavoastre si cele mai bune optiuni de tratament.
Ati putea deasemenea sa faceti un test de acest gen acasa, pentru a determina severitatea apneii dumneavoastre. Testele facute acasa sunt recomandate pacientilor care, in urma unei pre examinari, sufera mai mult decat sigur de apnee si mai au nevoie doar de determinarea severitatii acestei boli.
Odata ce ati primit un dispozitiv CPAP pentru a-l lua acasa, cel mai important lucru pe care il puteti face pentru sanatatea dumneavoastra este sa il folositi in mod regulat. Pentru a reusi sa amelioreze simptomele apneii de somn, dispozitivul trebuie folosit in fiecare noapte. Daca nu il mai folositi, simptomele de obicei revin destul de repede. Asta pentru ca CPAP este o terapie si nu un tratament care sa vindece definitiv apneea, facand esentiala respectarea ei asa cum e recomandata de doctor.

Rezultate CPAP
Cei care incep sa isi foloseasca dispozitivele CPAP, de cele mai multe ori experimenteaza imediat rezultate pozitive care includ:
Eliminarea sforatului si obstructiilor cailor respiratorii
Imbunatatirea calitatii somnului de noapte
Prevenirea sau imbunatatirea problemelor de sanatate cum ar fi bolile cardiovasculare si atacul de cord.
Scaderea tensiunii arteriale atat in timpul zilei cat si in timpul noptii.
Cresterea vigilentei pe timpul zilei.
Scaderea semnificativa a somnolentei pe timp zilei.
Daca dumneavoastra sau cineva drag dumneavoastra a fost diagnosticat cu apnee in somn, sau doar suspectati ca suferiti de aceasta boala, nu ezitati si sunati-ne chiar azi. Apneea in somn este o boala ce nu trebuie ignorata pentru ca poate avea consecinte grave asupra dumneavoastra dar si asupra celor din jurul dumneavoastra.

Despre autor

Dr. Anamaria Necula administrator