Pneumonia, numita in popor aprindere la plamani, reprezinta o inflamatie a tesutului la unul sau la ambii plamani. Este cauzata de obicei de o infectie bacteriala.
La capatul tractului respirator din plamanii dumneavoastra se gasesc grupuri de mici saci cu aer. daca suferiti de pneumonie, acesti mici saci devin inflamati si se umplu cu lichid.
Simptome ale pneumoniei
Simptomele pneumoniei pot debuta brusc intr-o perioada de 24 sau 48 de ore, sau pot aparea mai incet de-a lungul a mai multor zile.
Simptomele obisnuite includ:
– tusea – care poate fi seaca sau care produce un mucus ( flegma) gros de culoare galbena, verde, maro sau cu pete de sange.
– batai rapide ale inimii
– febra
– stare generala de rau
– transpiratie si frisoane
– pofta de mancare scazuta
– durere in piept – care se agraveaza atunci cand respirati sau tusiti
Simptomele mai putin obisnuite pot include:
– expectoratia cu sange (hemoptizie)
– dureri de cap
– oboseala
– greata sau varsaturi
– respiratie suieratoare
– dureri articulare si musculare
– senzatie de confuzie si dezorientare, in special la persoanele in varsta
Cand trebuie sa mergeti la medic?
Mergeti la medic atunci cand nu va simtiti bine si cand aveti simptome tipice de pneumonie
Apelati de urgenta la un consult de specialitate atunci cand aveti simptome severe, cum ar fi respiratia rapida, durere in piept sau confuzie.
Cine este afectat de pneumonie?
Pneumonia poate afecta persoane de toate varstele, dar este mai des intalnita – si poate fi mai periculoasa – la anumite grupe de varsta, cum ar fi persoanele foarte tinere sau batranii.
Persoanele din aceste grupe vor avea, cel mai probabil, de tratament i spital daca au dezvoltat pneumonie.
Pneumonia este mai raspandita toamna si iarna.
Ce factori cauzeaza pneumonia?
Pneumonia este cauzata de obicei de o infectie pneumococica, cauzata de bacteria numita Streptococcus pneumoniae.
Multe alte tipuri de bacterii, incluzand Haemophilus influenzae si Staphylococcus aureus, pot deasemenea sa cauzeze pneumonie, dar si virusi si, mai rar, de fungi.
Pe langa pneumonia bacteriala, alte tipuri de pneumonie includ:
– pneumonia virala: cauzata in mod obisnuit de virusul sincitial respirator si cateodata de virusul gripal tip A sau B. Virusii sunt cauze obisnuite ale pneumoniei la copiii mici.
– pneumonia de aspirati: cauzata de aspiratia vomei, a unui obiect strain, ca de exemplu o aluna, sau a unei substante nocive, cum ar fi fumul sau un produs chimic.
– pneumonia fungica: poate afecta in special persoanele cu un sistem imunitar slabit
– pneumonia dobandita in spital: pneumonie pe car eo puteti contacta in spital in timp ce sunteti tratati pentru o alta problema de sanatate sau in timpul unei operatii; persoanele aflate la terapie intensiva si care respira cu ajutorul unui dispozitiv prezinta un risc sporit de dobandire a pneumoniei.
Grupurile de risc
Urmatoarele grupuri au un risc crescut de a dezvolta pneumonie:
– sugari si copii foarte mici
– oamenii mai in varsta
– oameni care fumeaza
– persoanele cu alte afectiuni medicale, cum ar fi astmul, fibroza chistica, cu afectiuni la inima, rinichi sau cu afectiuni hepatice
– persoanele cu un sistem imunitar slabit – de exemplu, ca urmare a unei boli recente, cum ar fi gripa, cu HIV sau SIDA, care au trecut printr-un tratament de chimioterapie, sau care iau medicamente ca urmare a unui transplant de organe
Diagnosticarea prenumoniei
Doctorul dumneavoastra ar putea sa diagnosticheze pneumonia intrebandu-va de simptomele avute si examinandu-va cutia toracica. E posibil sa fie nevoie de teste aditionale in anumite cazuri.
Pneumonia ar putea fi dificil de diagnosticat deoarece are simptome asemanatoare cu alte boli, cum ar fi raceala obisnuita, bronsita sau astmul.
Pentru a da un diagnostic corect, medicul dumneavoastra v-ar putea intreba:
– daca va simtiti fara respiratie, sau ati inceput sa respirati mai rapid decat de obicei
– de cand tusiti, daca tusiti cu expectoratie cu mucus si ce culoare are
– daca durerea din piept devine mai puternica atunci cand inspirati sau expirati
Medicul dumneavoastra ar mai putea sa va verifice temperatura si sa va asculte in partea din fata sau din spate a cutiei toracice pentru a verifica daca exista sunete suspecte.
Ar putea sa va asculte cutia toracica prin lovituri usoare. Plamanii plini de lichid produc un sunet diferit fata de plamanii sanatosi.
Daca aveti o pneumonie usoara, probabil ca nu veti avea nevoie de radiografie sau alte teste.
Ati putea avea nevoie de radiografie sau alte teste, cum ar fi teste de sputa ( mucus) sau teste de sange, daca simptomele dumneavoastra nu s-au imbunatatit in 48 de ore de la inceputul tratamentului.
Tratamentul pneumoniei
Pneumonia usoara poate fi tratata de obicei acasa prin:
– odihna
– antibiotice
– hidratandu-va cat mai bine
Daca nu mai aveti si alte probleme de sanatate, ar trebui sa raspundeti bine la tratament si in curand sa va reveniti, desi tusea ar putea sa mai ramana pentru ceva timp.
Cum pneumonia nu e de obicei transmisibila de la o persoana la alta, este sigur ca bolnavul sa nu fie izolat, inclusiv de membrii familiei.
Totusi, persoanele cu sistemul imunitar slabit ar trebui sa evite contactul cu cel care sufera de aceasta boala pana cand starea acestuia de sanatate se imbunatateste.
Pentru grupurile cu risc ridicat, pneumonia poate fi severa si ar trebui sa fie tratata in spital. Acest lucru este necesar pentru ca pot aparea complicatii serioase, care pot fi in unele cazuri fatale, depinzand de sanatatea si varsta persoanei.
Complicatii ale pneumoniei
Complicatiile in cazurile de pneumonie apar mai des la copiii mici, la batrani si la persoanele care au deja probleme de sanatate, cum ar fi diabetul.
Posibile complicatii ale pneumoniei pot include:
– Pleurezie: propagarea inflamatiei alveolare spre pleura (foita care inveleste plamanul) cu acumulare de lichid in spatiul pleural dintre plaman si coaste. Lichidul pleural fie se resoarbe prin tratamentul cu antibiotic, fie se infecteaza cu bacterii provenite din zona pneumoniei, si apare empiemul pleural (puroi pleural) care trebuie drenat chirurgical cu ajutorul unui tub de dren.
– Abcesul pulmonar: pneumonia se transforma intr-o colectie de puroi, cu necroza tesutului pulmonar, care se elimina prin bronhia aferenta si rezulta o cavitate (“gaura”) pulmonara, care se vindeca cu tratament antibiotic prelungit, si rar poate necesita indepartare chirurgicala.
– Bacteriemie: trecerea bacteriilor din focarul de pneumonie in circulatia sangvina, cu posibilitatea de raspandire a infectiei la alte organe si aparitia de septicemie cu evolutie extrem de grava si mortalitate crescuta, care necesita tratament in terapie intensiva. Prognostic nefavorabil apare in infectiile cu gram negativi, la pacientii varstnici, la cei imunodeprimati sau la cei cu afectiuni preexistente (insuficienta cardiaca, dializa etc.).
– Insuficienta respiratorie: apare in pneumoniile extinse, care afecteaza capacitatea pulmonara ventilatorie cu scaderea consecutiva a nivelului oxigenului din sange. Alaturi de tratamentul medicamentos, se aplica oxigenoterapie sau in cazurile severe se efectueaza ventilatie non-invaziva sau invaziva cu suplimentare de oxigen.
– Decesul: apare foarte rar in cazul pneumoniilor comunitare (<1% la cei tratati la domiciliu, <3% la cei tratati in spital) si apare in cca 50% din pneumoniile nozocomiale
Prevenirea pneumoniei
Prevenirea pneumoniei se face in primul rand prin prevenirea si tratarea corecta a infectiilor respiratorii. Un alt obiectiv este asigurarea unei stari generale optime a organismului si a unei imunitati eficiente. Pentru aceasta trebuie adoptat un stil de viata sanatos, cu evitarea stresului, cu ore suficiente de somn, o dieta sanatoasa, cat mai naturala, bogata in vitamine si proteine de calitate, cu putine grasimi si dulciuri concentrate si, indiferent de vreme, sa facem sport pe cat posibil in aer liber. La asta se adauga evitarea poluarii, a fumatului si a consumului de alcool. Mentineti legatura cu medicul dumneavoastra, faceti vaccinul antigripal , mai ales cand aveti indicatii speciale, discutati cu doctorul despre oportunitatea vaccinarii antipneumococice. Aceasta imunizare este recomandata mai ales copiilor sub 2 ani, dar si copiilor care au depasit aceasta varsta, in cazul existentei unei patologii, mai ales cardiovasculare. Vaccinul este recomandat, de asemenea, si persoanelor peste 55 de ani, mai ales daca sufera de o afectiune cronica (boli cardiovasculare, BPCO, diabet zaharat, cancer etc.), urmand ca, dupa o prima doza, in jurul acestei varste, sa fie administrata o data la cinci ani, in functie de incarcatura patologica a bolnavului.
Daca dumneavoastra sau cineva drag dumneavoastra a fost diagnosticat cu aceasta boala, sau daca doar suspectati ca suferiti de ea, nu ezitati si sunati-ne chiar azi. Credem cu tarie ca sanatatea este unul din cele mai de pret bunuri pe care le poate avea cineva si trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a o pastra.
Despre autor