Bronsita este o inflamatie a plamanilor, popular denumita „raceala la plamani“. Bronsiile mari si intermediare sufera aceleasi procese inflamatorii ca si traheea, vorbindu-se de fapt de traheo-bronsite – cel mai adesea de naturala virala( sau initial virale cu suprainfectie bacteriana secundara).
Se manifesta prin tuse frecventa, initial seaca ( fara expectoratie) cu un sunet latrator si suparatoare mai ales in timpul noptii, care devine pe parcurs mai rara si productiva ( apare expectoratia muco-purulenta), eliberatoare, proprie suprainfectiei bacteriene. Atentie la copiii mici care nu stiu sa expectoreze, supta putand stagna in faringe sau sa fie inghitita.
La adulti, cu frecventa proportionala cu varsta, cu numarul puseelor inflamatorii „tinute de picioare” sau tratate incomplet si – mai ales cu fumatul, pot apare bronsitele cronice, intotdeauna bacteriene. In aceste cazuri inflamatia mucoasei este persistenta prin implicarea unui adevarat cerc vicios intretinut de fumat si de frecventele pusee de acutizare favorizate de lipsa locala de aparare indusa degenerativ prin fumatul cronic ( mucoasa respiratorie este mult deteriorata). Hipersecretia de mucus la nivelul bronsiilor inflamate duce la evacuarea unor cantitati variabile de sputa mucoasa, muco-purulenta sau cu aspect negricios ( colorata prin funingine) prin tuse , de obicei matinala ( „toaleta bronsiilor”) sau nocturna ( cand pozitia culcata favorizeaza evacuarea sputei prin drenaj postural).
Neglijarea sau toleranta puseelor inflamtorii considerate minore cat timp nu afecteaza starea generala sta la baza unor evolutii persistente, cronice, ce deschid portile unor complicatii cu mult mai serioase:
– Necazul principal consta in persistenta si selectia naturala la acest nivel a unor microbi ce pot castiga rezistenta la tratamentele antibiotice, cu repercursiuni ulterioare negative in cazul asocierii unor pneumonii secundare – si acestea favorizat de aceeasi lipsa locala de aparare.
Persistenta unei inflamatii cronice traheobronsice, de acum tot mai rezistenta la incercarile de tratament.oate sta la baza si a altor complicatii ulterioare, cu importanta inca si mai mare;
– Printre acestea pe primul loc ca frecventa se plaseaza „bronhopatia cronica obstructiva” stadiu evolutiv avansat, manifestat prin grade diverse de insuficienta respiratorie din cauza ingustarii treptate, cicatriciale sau inflamatorii, a canalelor respiratorii, cu dispnee, cu senzatie de lipsa de aer la eforturi medii si mici, si instalarea unei culori violacee la nivelul unghiilor, buzelor sau mai extinsa ( cianoza).
– A doua consecinta redutabila a infectiilor persistente este formarea de ” bronsiectazii” prin degradarea accentuata a peretilor bronsiilor cu distrugerea structurii elastice ducand – pe locuri stagnante – la formarea unor dilatatii sacciforme, locuri de retentie cronica a infectiei, a puroiului. Teritoriul de plaman invecinat acestor bronsiectazii sufera si devine la randul sau sediul unor inflamatii bacteriene persistente, ajungandu-se la supuratii pulmonare cronice rezistente la antibiotice, curabile – daca afecteaza un teritoriu restrans – doar operator, cu excizia portiunii de plaman afectat ( de obicei de intinderea unuia sau a doi lobi, rareori a intregului plaman). In lipsa posibilitatilor terapeutice radicale, a interventiei operatorii, astfel de supuratii pulmonare cronice intinse pot conduce la moarte intr-un interval de cateva luni, fara posibilitate de a opri evolutia spre agravare.
– O a treia consecinta posibila a inflamatiei persistente prin infectii neglijate – si cea mai redutabila, este degenerarea canceroasa a mucoasei, cu dezvoltarea consecutiva a unor tumori cuprinzand progresiv teriotrii de plaman tot mai mari. Inflamatiile cronice de natura bacteriana ale bronsiilor se inscriu astfel, alaturi de fumat ( tot ca factor iritativ cronic), printre cauzele recunoscute ale cancerurlui bronho-pulmonar.
Daca dumneavoastra sau cineva drag dumneavoastra a fost diagnosticat cu aceasta boala, sau daca doar suspectati ca suferiti de ea, nu ezitati si sunati-ne chiar azi. Credem cu tarie ca sanatatea este unul din cele mai de pret bunuri pe care le poate avea cineva si trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a o pastra.
Apeleaza de urgenta la medic daca respiri greu si zgomotos, tusesti cu sange, ai febra mai mare de 38 si o tuse care dureaza de mai mult de patru saptamani.
Despre autor