Pericolul pentru soferii ce sufera de apnee in somn

deDr. Anamaria Necula

Pericolul pentru soferii ce sufera de apnee in somn

Rate this post

Un studiu efectuat la Universitatea din Pensylvnia, comandat de Federal Motor Carrier Safety Administration (FMCSA) si de American Transportation Research Institute of the American Trucking Associations a relevat un fapt ingrijorator, ca aproape o treime (28 %) din soferii profesionisti de camion sufera de apnee severa.
Soferi-apneea-in-somn Pericolul pentru soferii ce sufera de apnee in somn
Ce este Apneea?
Apneea in somn este o problema de respiratie aparuta in timpul somnului care cauzeaza scurte intreruperi ale respiratiei. Aceste pauze de respiratie dureaza cel putin 10 secunde si se pot repeta de pana la 400 de ori pe noapte. Apneea in somn este o problema serioasa, care poate ameninta viata bolnavului si care trece de multe ori nerecunoscuta sau fara sa fie diagnosticata.

Factorii de risc pentru Apneea in somn
Apneea in somn apare la toate grupele de varsta si la ambele sexe, dar sunt o serie de factori care pot supune persoanele la un risc mai mare:
– membrii ai familiei diagnosticati cu apnee in somn
– caile respiratorii superioare sunt mai mici
– pacientul este supraponderal
– o barbie retrasa sau maxilarul mic
– o dimensiune mare a gatului
– fumatul sau consumul de alcool
– varsta peste 40 de ani
– etnicitatea

Simptome ale Apneeii in somn
– sforait zgomotos
– sufocare in timpul somnului
– pierderea apetitului sexual / impotenta
– somnolenta excesiva in timpul zilei
– iritabilitate si/sau depresie
– tulburari de somn
– probleme de concetrare sau memorare
– urinari frecvente in timpul noptii

Diagnosing Sleep Apnea
In order to diagnose sleep apnea, your doctor may send you to a sleep center for testing. You may be asked to spend a night at the center, where experts will monitor your sleep.

Diagnosticul Apneii in somn
Pentru a putea diagnostica apneea in somn, pacientul trebuie sa fie consultat de un medic specializat in probleme de somn. Cereti medicului de familie o trimitere catre un astfel de specialist.

Cum va poate afecta Apneea capacitatea de a conduce?
Deoarece Apneea va afecteaza somnul, va poate afecta deasemenea vigilenta si perfomantele din timpul zilei. Ramasa netratata, apneea poate face dificila ramanerea in stare de veghe, focalizarea ochilor sau reactia rapida in timpul conducerii autovehiculului. In general, studiile au aratat ca persoanele cu apneee in somn netratata au un risc major de a fi implicate in accidente cauzate de atipirea la volan. Nu e nevoie decat de putin timp in care soferul sa fie neatent sau mai putin alert, iar cu o apnee in somn netratata soferul nu va mai fi la fel de ager pe cat e nevoie pentru o astfel de activitate.

Mai poate conduce cel ce sufera de Apnee in somn?
Directiva 2014/85/UE a Comisiei din 1 iulie 2014 de modificare a Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind permisele de conducere specifica faptul ca nu se va mai elibera sau reinnoi permisul de conducere auto candidatilor sau conducatorilor fara obtinerea unui aviz autorizat care sa ateste daca sufera de sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv. Candidatii sau conducatorii auto pentru care exista suspiciuni de sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv se vor supune unei consultatii medicale, pentru obtinerea unui aviz autorizat, inainte de eliberarea sau reinnoirea permisului de conducere. Acestia pot fi sfatuiti sa nu conduca pana la confirmarea diagnosticului
Permisele de conducere vor putea fi eliberate candidatilor sau conducatorilor auto care au sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv si care dovedesc ca isi controleaza afectiunea in mod corespunzator.Candidatii sau conducatorii auto care au sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv si care urmeaza un tratament pentru aceasta afectiune vor fi obligati prin lege sa se supuna examinarii medicale periodice, la intervale care nu depasesc trei ani pentru conducatorii auto din grupa 1, si un an pentru conducatorii auto din grupa 2, pentru a stabili masura in care respecta tratamentul, necesitatea de a continua tratamentul si mentinerea unei vigilente adecvate.
Romania a fost obligata sa o transpuna in legislatia nationala pana la 31 decembrie.
Comisia Europeana a inceput atentionarile catre toate statele membre pentru a pune in practica aceasta hotarare. In caz contrar, Comisia poate decide sa trimita aceste state membre in fata Curtii de Justitie a UE.

Ce ar trebui sa faceti odata ce ati fost diagnosticat cu Apneea in Somn?
Pacientul si/sau medicul sau de familie trebuie sa cotacteze un examinator medical specializat pentru a determina capacitatea persoanei cu apnee de a conduce vehicule si de a ajuta cu tratamentul necesar.

Care nivel al Apneii (usor, moderat, sever) poate impiedica o persoana sa conduca vehicule?
Nivelul apneii care poate impiedica o persoana sa conduca un autovehicul este moderat spre sever, nivel care impiedica sofatul in conditii de siguranta. Examinatorul medical clasifica si determina posibilitatea fizica a soferului de a conduce.

Este foarte important ca o persoana cu apnee in somn sa efectueze tratamentul complet recomandat de medic. Cei ce au aceasta problema nu trebuie sa conduca daca nu sunt tratati. Fiind tratati pentru aceasta problema si respectand tratamentul, soferii isi asigura capacitatea de a conduce in continuare si chiar de a-si mentine postul in companie in cazul soferilor profesionisti.
Daca dumneavoastra sau cineva drag dumneavoastra a fost diagnosticat cu apnee in somn, sau doar suspectati ca suferiti de aceasta boala, nu ezitati si sunati-ne chiar azi. Apneea in somn este o boala ce nu trebuie ignorata pentru ca poate avea consecinte grave asupra dumneavoastra dar si asupra celor din jurul dumneavoastra.

Despre autor

Dr. Anamaria Necula administrator