Renuntarea la fumat poate avea efecte spectaculoase in ceea ce priveste sanatatea si stilul dumneavoastra de viata. Nu e niciodata prea tarziu sa renuntati la fumat pentru a va imbunatati sanatatea. De exemplu, daca va lasati de fumat intre 45 si 65 de ani, inainte de a face cancer sau alte boli grave, evitati marea majoritate a riscurilor de mortalitate ce apar din cauza fumatului. Daca renuntatul la fumat este dificil, puteti apela oricand la ajutorul medicului.
Beneficiile renuntarii la fumat
Indiferent de varsta la care renuntati la fumat, reduceti riscurile aparitiei unei boli grave. Totusi, cu cat mai repede renuntati la fumat, cu atat e mai mult reduceti riscurile. Cercetatorii au descoperit ca daca va lasati de fumat inainte de varsta de 50 de ani, riscul de a muri mai devreme se reduce lanivelul unui nefumator.Chiar si daca renuntati la fumat inainte de varsta de 60 de ani, riscul sa muriti mai devreme este redus cu 39% in comparatie cu o persoana ce continua sa fumeze.
Daca renuntati la fumat:
– reduceti riscul dezvoltarii unor boli grave ce sunt legate de fumat, cum ar fi boli de inima, cancer, BPOC sau probleme vasculare periferice.
– reduceti riscul dezvoltarii unor probleme de sanatate, care desi nu va pun viata in pericol, au un efect negativ asupra calitatii vietii. Exemple: probleme erectile ( impotenta), probleme de fertilitate, nevrita optica (inflamarea nervului optic care transmite informatia si stimulii vizuali catre creier), cataracta, degenerescenta maculara (leziuni la nivelul maculei, o zona mica aflata in partea posterioara a globului ocular), psoriazis, probleme ale gingiei, pierderea dintilor, osteoporoza, fenomenul Raynaud (paloare si cianoza a tegumentelor localizate simetric bilateral la nivelul degetelor urmate de roseata) atunci cand degetele sunt expuse la frig, reduceti riscurile un complicatii in timpul sarcinii.
Daca ati fumat inca din adolescenta sau ca adult tanar:
– daca va lasati de fumat inainte de varsta de 35 de ani, speranta de viata e doar cu putin mai mica decat a unei persoane ce nu a fumat niciodata.
– daca va lasati de fumat inainte de varsta de 50 de ani, va reduceti riscul de a muri dintr-o boala cauzata de fumat cu 50%.
– nu e niciodata prea tarziu sa va opriti din fumat pentru a obtine beneficii de sanatate. Chiar daca deja aveti BPOC sau probleme cardiace, perspectivele dumneavoastra sunt mult imbunatatite daca renuntati la fumat.
Ce se intampla dupa ce renuntati la fumat?
Dupa 72 de ore: respiratul devine mai usor. Bronhiile incep sa se relaxeze si sa creasca nivelul de energie.
Dupa o luna: aspectul pielii se imbunatateste.
Dupa 3-9 luni: tusea, respiratia suieratoare si problemele respiratorii se amelioreaza iar functia plamanului creste cu 10%.
Dupa 1 an: riscul unui atac de cord scade la jumatate fata de un fumator.
Dupa 10 ani: riscul de cancer pulmonar scade la jumatate fata de un fumator.
Dupa 15 ani: Riscul unui atac de cord scade la nivelul unei persoane care nu a fumat niciodata.
Alte beneficii ale renuntatului la fumat:
Respiratia dumneavoastra nu va mai mirosi a tutun
Mirosul de tutun va disparea deasemenea de pe hainele si parul dumneavoastra dar si din casa.
Mancarea si bauturile vor avea un gust mult mai bun.
Veti face economii pentru bugetul familiei.
Va va creste respectul pentru dumneavoastra insiva.
Cum te lasi de fumat?
Aproximativ 2 din 3 fumatori isi doresc sa se lase de fumat. Unii oameni pot renunta foarte usor. Vointa si determinarea sunt cele mai importante aspecte in privinta renuntatului la fumat. Totusi, nicotina este un drog ce da dependenta si multi oameni renunta cu greu.
1. Gasiti-va motivatia
Pentru a fi motivat, aveti nevoie de un motiv personal puternic pentru a renunta. Poate fi acela de a va proteja familia de expunerea la fumatul pasiv. Sau pentru a va scadea riscul de a face cancer de plamani, probleme cardiace, sau alte boli. Sau pentru a arata si a va simti mai tanar. Alegeti-va un motiv destul de puternic pentru a invinge nevoia de a aprinde o tigara.
2. Pregatiti-va inainte de renuntarea brusca
Renuntarea la fumat nu inseamna doar aruncarea tigarilor. Fumatulda dependenta. Creierul este depndent de nicotina. Fara ea, veti trece prin sevraj. Pregati-va ajutorul inainte. Discutati cu doctorul dumneavoastra despre metodele ce va pot ajuta, cum ar fi grupuri de ajutor, aplicatii, consiliere, medicatie sau hipnoza. Veti fi astfel pregatiti pentru ziua pe care o veti alege sa renuntati.
3. Luati in considerare o terapie de inlocuire a nicotinei din tigari
Cand renuntati la fumat, sevraj cauzat de nicotina va poate da dureri de cap, va poate afecta starea de spirit, sau determina o scadere in energie. Dorinta pentru „doar un fum” este puternica. Terapia de inlocuire a nicotinei va poate ajuta sa treceti peste aceaasta perioada. Studiile au aratat ca guma cu nicotina, pastilele cu nicotina sau chiar plasturii cu nicotina va imbunatatesc sansele de succes in incercarea de a renunta la fumat.
4. Intrebati doctorul despre medicamente cu prescriere care va pot ajuta
Medicamentele va pot reduce pofta de tigari sau pot face fumatul mai putin satisfacator atunci cand totusi aprindeti o tigara. Alte medicamente pot ajuta la imbunatatirea simptomelor atunci cand va aflati in sevraj, cum ar fi depresia sau problemele de concentrare
5. Sprijiniti-va pe cei dragi
Spuneti prietenilor, familiei sau altor persoane apropiate ca incercati sa va lasatid e fumat. Ei va pot incuraja sa continuati, mai ales atunci cand sunteti tentat sa aprindeti o tigara. Puteti deasemenea sa va alaturati unui grup de sprijin sau sa vorbiti cu un consilier.” Terapia comportamentala” este un tip de consiliere care va ajuta sa identificati si sa puneti in practica strategii antifumat. Chiar si cateva sedine va pot ajuta.
6. Invatati sa va relaxati
Unul din motivele principale pentru care o persoana fumeaza este acela ca fumatul ajuta la relaxare. Odata ce v-ati lasat de fumat, veti avea nevoie de alte metode pentru a face acelasi lucru. Sunt multe optiuni. Puteti face exercitii fizice pentru a arde din energie, puteti asculta muzica preferata, puteti sta de vorba cu prietenii, puteti merge la masaj sau va puteti face timp pentru un hobby. Incercati sa evitati situatii stresante in primele cateva saptamani dupa ce v-ati lasat de fumat.
7. Evitati alcoolul si alti declansatori
Atunci cand consumati alcool este mai greu sa va tineti de scopul dumneavoastra de a va lasa de fumat. Deci incercati sa reduceti alcoolul atunci cand incercati sa va lasati de fumat. Deasemenea, daca obisnuiti sa fumati atunci cand beti cafea, incercati sa schimbati cu ceai pentru cateva saptamani. Daca fumati deobicei dupa masa, gasiti altceva de facut, cum ar fi spalatul pe dinti, plimbatul, scrierea unui mesaj catre un prieten sau mestecatul unei gume.
8. Faceti curat in casa
Odata ce ati fumat ultima tigara, aruncati-va scrumierele si brichetele. Spalati toate hainele ce miros a fum de tigara si curatati-va covoarele, draperiile si tapiteria. Folositi odorizante de camera pentru a scapa de ace; miros familiar. Daca obisnuiti sa fumati in masina, faceti curat si aoclo. Nu vreti sa vedeti sau sa mirositi ceva ce va va aduce aminte de fumat.
9. Incercati din nou si din nou
Multi oameni incearca de mai multi ori inainte de a putea renunta defiitiv la tigari. Daca ati aprins o tigara nu descurajati. Ganditi-va la motivul pentru care ati ajuns sa reaprindeti o tigara. Folositi momentul ca o oportunitate pentru a merge mai departe pe drumul renuntarii la fumat. Odata ce ati decis din nou sa incercati sa va lasati, stabiliti o zi „de renuntare” in urmatoarea luna.
10. Faceti miscare
Fiind activ puteti sa micsorati pofta de nicotina si sa ameliorati unele simptome ale sevrajului. Cand vreti sa intindeti mana dupa o tigara, punetiva pantofi de alergat in schimb. Chiar si un exercitiu usor ajuta, cum ar fi plimbatul cainelui sau smulgerea ierbii din gradina. Caloriile arse vor compensa cresterea in greutate ce apare atunci cand renuntati la fumat.
11. Mancati fruncte si legume
Nu incercati sa tineti diete cand renuntati la fumat. Prea multe privatiuni pot foarte usor sa sa aiba efecte inverse. Mentineti lucrurile simple, incercati sa mancati mai multe fruncte si legume, cereale integrale si proteine slabe. Acestea sunt bune pentru organismul dumneavoastra.
12. Stabiliti-va recompensa
Pe langa toate beneficiile legate de sanatate, unul din avantajele renuntarii la fumat e reprezentat de banii economisiti. Sunt calculatoare online care stablesc cat de bogat ati fi. Premiati-va cheltuing o parte din banii economisiti pe ceva distractiv.
13. Amintiti-va ca timpul este de partea dumneavoastra
Imediat ce va lasati de fumat incepeti sa vedeti beneficii pentru sanatate. Dupa doar 20 de minute, bataile inimii revin la normal. Intr-o singura zi, nivelul de monoxid de carbon din sange scade. In doar 2-3 saptamani, incepeti sa va scadeti sansele de a suferi un atac de cord. Pe termen lung va scadeti sansele sa faceti cancer de plamani sau alte tipuri de cancer.
Despre autor