Sforaitul este o problema comuna care poate afecta pe oricine, desi apare mai des la barbati si la persoanele supraponderale. Sforaitul are tendinta sa se inrautateasca odata cu varsta.
Sforaitul ocazional de obicei nu este foarte serios si reprezinta doar o problema pentru partener. Totusi, daca sunteti un om care sforaie in mod obisnuit, nu numai ca impiedicati somnul celor apropiati, dar va afectati si calitatea propriului somn. Asistenta medicala este necesara pentru cei ce sforaie in mod obisnuit pentru a avea un somn linistit.
Care sunt cauzele sforaitului?
Sforaitul apare atunci cand fluxul de aer prin gura sau nas este obstructionat fizic. Fluxul de aer poate fi obstructionat de o combinatie de factori care includ:
Caile nazale obstructionate: unele persoane sforaie doar in timpul sezoanelor de alergii sau cand au infectii ale sinusurilor. Deformatiile nasului cum ar fi deviatiile de sept (schimbari structurale ale peretelui ce separa o nara de alta) sau polipii nazali pot deasemenea cauza obstructii.
Tonusul muscular scazut la gat si limba: muschii gatului si ai limbii pot fi prea relaxati, ceea ce le permite sa colapseze inapoi in caile aeriene. Aceasta apare in cazul somnului prea adanc, al consumului de alcool si in urma folosirii unor somnifere. Imbatranirea duce deasemenea la relaxarea acestor muschi.
Gatul gros: persoanele supraponderale pot avea un gat mai gros. Deasemenea, copiii cu amigdale mari si vegetatii adenoide adesea sforaie.
Plafonul cavitatii orale ( palatul) moale si/ sau uvula lunga: un palat lung si moale si sau o uvula lunga poate ingusta deschiderea dinte nas si gat. Atunci cand aceste structuri vibreaza si se ating una de alta, caile respiratorii sunt obstructionate, cauzand sforaitul.
Pozitia gresita in care dormim: Dormitul mai mult pe spate si nu pe laterale poate cauza sforaitul.
Despre autor