Ceea ce numim abces pulmonar reprezinta formarea unei cavitati pline cu puroi in interiorul unui plaman, in urma distrugerii unei zone de tesut pulmonar de catre o infectie ( pneumonie, tuberculoza). Germenii provin fie dintr-o infectie ORL ( sinuzita, otita), fie din sange in urma unei infectii generalizate (septicemie).
Frecventa
Devenit mult mai putin frecvent prin utilizarea larga a antibioticelor, acest abces survine mai ales la persoane cu o stare de sanatate precara ( alcoolici, toxicomani, etc.)
Semne si simptome
Prima etapa consta intr-o infectie pulmonara acuta ( pneumonie). Apare apoi tuse cu expectoratie purulenta, urat mirositoare, febra si alterarea starii generale ( astenie, lipsa de putere, etc.)
Investigatii
Radiografia pulmonara ( completata de tomografia computerizata) arata o imagine rotunjita, umpluta partial cu lichid. Analizele de sange arata o crestere a numarului de globule albe si semne de infectie ( viteza de sedimentare a hematiilor crescuta). Pentru alegerea antibioticelor este indispensabila izolarea germenului responsabil din sange ( hemoculturi) si din plamani ( cu ajutorul unui bronhoscop introdus in plamani trecand prin cavitatea bucala, dispozitiv care permite vizualizarea bronhiilor si prelevarea de puroi).
Evolutie si complicatii
In general, antibioticele permit vindecarea, dar este vorba despre o boala grava, care se poate generaliza ( septicemie) si care poate fi chiar mortala la persoane cu probleme de sanatate. De asemenea, dupa vindecare poate persista in plaman o cavitate reziduala care se poate reinfecta.
Tratament
E necesara asocierea antibioticelor si a kineziterapiei. De asemenea trebuie tratate infectiile cronice ORL, ce pot determina abcese.
Despre autor