Tuberculoza pulmonara

deDr. Anamaria Necula

Tuberculoza pulmonara

5/5 - (1 vote)

Tuberculoza Tuberculoza pulmonara
Tuberculoza: definitie si cauze
Boala infectioasa produsa de un germen numit bacilul Koch ( BK sau Mycobacterium tuberculosis). Contaminarea se face prin intermediul micilor picaturi de saliva aflate in suspensie in aer provenind de la un bolnav, in faza initiala a bolii ( faza bacilifera). Sursa de bacili este omul bolnav de tuberculoza pulmonara, care inca nu a inceput tratamentul. El tuseste si arunca in atmosfera bacili vii, care vor fi inhalati de cei din jur. Cei mai afectati sunt co-locatarii bolnavului: familia, mai ales copiii, care sunt expusi mult timp la aerul infectat cu bacili. Pot fi afectati si colegii de munca sau prietenii apropiati. Calea de transmitere este, deci, aeriana (nu prin mancare, haine sau maini murdare). Cei din jur inhaleaza bacilii si se infecteaza, fara sa se imbolnaveasca. In plamanii lor, bacilii sunt inconjurati de o „bariera” de aparare care ii impiedica sa se dezvolte. Infectia cu bacili nu inseamna, deci, neaparat imbolnavire de tuberculoza. Este insa posibil ca dupa un timp (luni sau ani de zile) „bariera” de aparare sa dispara, cand organismul este slabit in diverse situatii: hrana insuficienta, prea multa oboseala, stress, alcoolism, cure de slabire, alte boli cum ar fi diabetul, tratamente care scad imunitatea (cortizon) sau infectia HIV. Atunci bacilul se trezeste, incepe sa se inmulteasca si produce in plamani tuberculoza propriu-zisa. Astfel se reia ciclul, noul bolnav fiind sursa de infectie pentru cei din jur.
Tuberculoza este ca o „bomba cu efect intarziat”, intervalul intre infectie si imbolnavire fiind imposibil de precizat.
Copiii se pot imbolnavi direct, fara un astfel de interval, prin contaminare de la parintii sau bunicii lor bolnavi (ei fac tuberculoza primara).

Frecventa
Mai mult de doua miliarde de oameni, adica o treime din populatia totala a lumii, sunt infectati cu bacili TB, microbii care cauzeaza tuberculoza. Una din 10 persoane dintre acestea va deveni bolnava de TB activa in timpul vietii.
In 2012 s-au inregistrat la nivel mondial 8,6 milioane de noi cazuri de TB, din care 80% in doar 22 de tari. Romania este una din tarile puternic afectate de TB la nivel mondial, si tara membra a Uniunii Europene cu cel mai mare numar de cazuri. Circa 20% din cazurile de tubeculoza din UE provin din Romania.
Grupa de varsta cel mai frecvent afectata este cea de peste 75 ani. Persoanele a caror imunitate este slabita sunt expuse in mod deosebit.
Semne si simptome
Primul contact cu bacilul provoaca o asa-numita primoinfectie tuberculoasa , care trece deseori neobservata si se vindeca spontan (singura manifestare este o reactie pozitiva la testul cu tuberculina).
Uneori, mai ales la copilul mic, primoinfectia se manifesta prin astenie, scaderea in greutate, febra joasa si aparitia unor ganglioni palpabili la nivelul gatului. Boala tuberculoasa este legata in general de reactivarea germenului care a ramas in stare de latenta in organism. Principalele semne sunt cele ale primoinfectiei, la care se adauga transpiratii nocturne, tuse cu expectoratii care pot contine sange si respiratie dificila, in primul rand la efort.

Investigatii
Radiografia pulmonara poate arata modificari sugestive. Germenele poate fi identificat in sputa (expectoratii) sau la copii, prin tubaj gastric ( recoltarea de lichid din stomac, in care este prezent germenele provenit din expectoratiile care au fost inghitite). In plus, intradermoreactia la tuberculina este pozitiva.
Evolutie si complicatii
Principala complicatie este miliara tuberculoasa, care corespunde diseminarii germenului in intregul organism. Tratamentul antibiotic permite o evolutie favorabila, de cele mai multe ori fara sechele. Altadata, tuberculoza incorect tratata distrugea o parte din tesutul pulmonar, cu aparitia unor caverne care expun la infectia cu o ciuperca ( aspergiloza).

Tratamentul
Aparitia primelor antibiotice antituberculoase a reprezentat o adevarata revolutie in tratamentul tuberculozei, care se rezuma la internarea in sanatorii si la realizarea unor interventii chirurgicale agresive asupra plamanilor pentru inlaturarea zonelor distruse. In prezent, diferitele scheme terapeutice asociaza 3 sau 4 antibiotice pe o perioada de 6-9 luni. Medicamentele utilizate sunt:izoniazida, rifampicina, pirazinamida si etambutolul. Acestea prezinta o toxicitate variata, care necesita o supraveghere permanenta a functiei ficatului si rinichiului, a nivelului de acid uric din sange si a vederii.

Preventie si educatie
Vaccinarea cu BCG, constituie cea mai buna cale de preventie.
Descoperirea unui caz trebuie raportata obligatoriu autoritatilor sanitare ( DSP=Directia de Sanatate Publica) si impune testarea persoanelor care au venit in contact cu bolnavul. Se recomanda masuri comune de izolare pe perioada primelor 15 zile de tratament, timp in care pacientul ramane contagios.

Despre autor

Dr. Anamaria Necula administrator