Bronsita acuta

deDr. Anamaria Necula

Bronsita acuta

Rate this post

Bronsita-Acuta-Pneumolog-Galati Bronsita acuta

Definitie si cauze
Bronsita acuta este o inflamatie acuta a bronhiilor care antreneaza o crestere a cantitatii de secretii si care apare in general ca urmare a unei infectii virale. Suprainfectarea cu bacterii este frecventa.

Frecventa
Este o infectie foarte frecventa, benigna la persoanele sanatoase, dar care poate avea consecinte serioase daca plamanii sunt deja afectati (bronsite cronice, dilatatii bronsice, mucoviscidoza, etc.)

Semne si simptome
Principalul semn este tusea, initial seaca, ulterior cu expectoratii mucoase, nas infundat si dureri in piept, accentuate de efortul de tuse. Febra este mica. In caz de boala pulmonara preexistenta, apare sau se agraveaza o dificultate in respiratie ( dispnee).

Investigatii
Auscultatia pulmonara descopera semne de obstructie. In absenta factorilor ce predispun la gravitate nu este necesara nicio alta investigatie. In celelalte cazuri, radiografia pulmonara si eventual analiza secretiilor bronsice ( sputei) in laboratorul de bacteriologie sunt utile.

Forme clinice
Bronsita acuta comuna (forma descrisa); bronsita difuza (bronsiolita), care intereseaza bronhiile mici, periferice si se insoteste de dispnee marcata si de alterare a starii generale; bronsita hemoragica, traheita, care se manifesta prin dureri si arsura retrosternala continua.

Evolutie si complicatii
La adultul sanatos anterior, evolutia bronsitei acute este in general favorabila in 8-10 zile. Principala complicatie este infectia pulmonara (pneumopatie). La persoanele fragile, prognosticul poate fi sever, cu aparitia detresei respiratorii, ce necesita internarea intr-o sectie de terapie intensiva ( reanimare) si uneori recurgerea la respiratie artificiala.

Tratament
La adultul anterior sanatos, sunt suficiente medicamentele impotriva febrei (antipireticele) si a tusei ( antitusivele) asociate cu repausul la pat. La bronsiticii cronici, tratamentul antibiotic este necesar inca de la inceput, spitalizarea este necesara in caz de semne de gravitate. Kineziterapia poate fi utila in obstructia importanta cu dificultati in expectorare.

Preventie si educatie
Combaterea fumatului (factor favorizant al evolutiei spre forma cronica) este esentiala. La persoanele cu factori de risc este indicata vaccinarea antigripala si antipneumococica.

Despre autor

Dr. Anamaria Necula administrator