Chilotorax – acumulare de limfa in pleura. Este consecinta iesirii limfei, ca urmare a unei leziuni ( tumora, plaga chirurgicala, traumatism), din canalul toracic [A 7-8] ( cel mai mare vas limfatic din organism).
Semne si simptome
Semnele sunt cele ale unui revarsat lichidian pleural: durere, jena in respiratie, sunet mat la percutie si liniste la auscultatia regiunii toracice care corespunde leziunii ( tesutul pulmonar prin care circula aerul, care se aude la auscultatie si care suna ca pielea de toba atunci cand se percuta toracele, este presat de lichidul prezent in pleura).
Investigatii
Punctia pleurala extrage un lichid laptos, bogat in grasimi ( lipide) si in globule albe ( limfocite). Leziunea (cel mai frecvent obstacol) de pe canalul toracic este detectat prin tomografie computerizata sau prin limfografie. Aceasta din urma permite vizualizare pe radiografie a vaselor limfatice, in care s-a injectat, la nivelul piciorului, o substanta care le opacifiaza.
Evolutie si complicatii
In lipsa tratamentului, revarsatul lichidian se reface rapid prin punctie. Acesta se poate infecta si poate provoca ingrosarea pleurei (polipleurita).
Tratamentul
Revarsatul lichidian dispare in cateva zile prin drenaj pleural: introducerea in pleura, printre doua coaste, a unui tub conectat la o pompa de aspiratie, permite evacuarea lichidului si alipirea din nou a celor doua foite ale pleurei. In cazul in care acumularile de limfa persista, injectarea unei substante chimice in pleura permite sudarea celor doua foite (simfiza pleurala chimica). Este necesara de asemenea compensarea unei perfuzii a pierderii de grasimi eliminate odata cu evacuarea limfei. In caz de esec, o interventie chirurgicala simpla permite inchiderea canalului toracic.
Despre autor