Bronsiolita – Infectie respiratorie acuta provocata de un virus ( virusul sincitial respirator sau VSR, in 70-80% din cazuri ) afectand sugarii si copiii sub varsta de 2 ani, ce poate determina obstructia bronhiilor de calibru mic.
Frecventa
Epidemiile care apar iarna ridica probleme serioase prin suprasolicitarea spitalelor.
Semne si simptome
Boala debuteaza cu o rinofaringita, 2-3 zile mai tarziu apar semne respiratorii care se agraveaza progresiv, cu tuse seaca evoluand in chinte, insotite de o respiratie accelerata si dificila: toracele se destinde cu dificultate si coastele devin vizibile in timpul inspirului, nasul se penseaza si bebelusul geme. Apare de asemenea un zgomot suierator in timpul expirului care se aude inca de la intrarea in camera ( wheezing).
Investigatii
La auscultatie sunt prezente semne de obstructie bronsica. Radiografia pulmonara evidentiaza distensia plamanilor.
Evolutie si complicatii
Este o boala impresionanta si nelinistitoare pentru parinti, dar cu evolutie in general favorabila in 6-8 zile. Suprainfectarea cu bacterii este posibila. Grupele cu risc ce pot dezvolta forme grave sunt prematurii sub 3 luni, copii cu boli cardiace, pulmonare sau deficite imunitare ( boli in care mecanismele de aparare ale organismului sunt slabite). In caz de aparitie a semnelor de epuizare respiratorie, prezente in mai putin de 5% din cazuri, se impune spitalizarea.
Tratament
Forma simpla poate beneficia de tratament la domiciliu, in care kineziterapia respiratorie joaca un rol esential.
Forma severa necesita spitalizare si tratament care asociaza administrarea de oxigen, kineziterapia si alimentarea prin gavaj sau perfuzie.
In unele cazuri, rare de altfel, este necesara respiratia artificiala.
Despre autor