Alaturi de masurile de izolare a cazurilor suspecte si probabile in sectii speciale, tratamentul a fost adaptat formei clinice – esential patogenic si simptomatic in cazurile usoare si medii, intensiv in cazurile severe.
Tratamentul etiologic a fost incercat dar rezultatele au fost sub asteptari. Preparatul cel mai frecvent folosit a fost Ribavirina, cunoscuta pentru activitatea sa asupra unor virusuri ARN (induce o mutatie letala in sinteza acidului nucleic). Asupra SARS a demnonstrat insa o eficienta relativ slaba si doar la doze foarte mari, cand actiunea, uneori benefica, a fost rapid contrabalansata de efectele adverse numeroase, in special hematologice.
Tratamentul patogenic a urmarit atenuarea procesului inflamator ( cu AINS si corticosteroizi)si sustinerea functiilor respiratoare si circulatorie, la nevoie in sectii speciale ATI. Folosirea corticosteroizilor a fost mult contestata in ultimul timp, in sarcina lor fiind puse unele cazuri de recaderi si de activitate a replicarii virale.
Cu totul nesemnificativ, s-a mai recurs uneori la masuri complementare de stimulare a rezistentei nespecifice prin vitaminoterapie, Calciu, imunoglobuline, etc.
In cazurile recuperate de detresa respiratorie s-a recomandat folosirea glutationului si acetil-cisteinei – in vederea prevenirii evolutiei spre fibrozare pulmonara difuza consecutiva fazei a III-a.
Cercetarile au continuat si dupa stingerea epidemiei, fiind posibila reaprinderea unor focare odata cu sezonul rece. In acest context sunt de semnalat cateva elemente interesante. Astfel:
– unele lucrari recente de laborator din Hong – Kong demonstreaza un efect interesant pentru Lopinavir
– unele laboratoare germane au obtinut efecte inhibitorii in culturi celulare cu acid glicirizinic.
– autorii belgieni Marc Van Rast si colab. semnaleaza foarte recent, in urma unor cercetari experimentale de laborator, efectul benefic al cloroquinei, in special in prevenirea infectiei la persoane expuse infectiei.
– cercetatorii din cadrul Institutului National de Alergie si Boli Infectioase din SUA ( NIAID) – E. Traggiai si colab. au pus la punct o noua tehnica de preparare a anticorpilor specifici, inclusiv fata de SARS- CoV, cu beneficiu potential in administrarea la pacienti recent infectati sau in prevenirea infectiei. Tehnica se bazeaza in principal prin suprastimularea culturilor de celule limfocitare B obtinute de la un pacient cu SARS, prin expunere la un DNA sintetic. Din peste 100 de anticorpi monoclonali obtinuti s-a retinut un cockteil de doar 35 de anticorpi ce si-a demonstrat eficienta neutralizand virusul in conditii experimentale, prin legarea de proteina de suprafata ce constituie coroana virusului si blocarea consecutiva a capacitatii de penetrare in celulele tinta.
Autorii sustin ca tehnica este aplicabila si altor virusuri, avand in obiectiv virusurile hepatice si HIV.
– tot in cadrul NIAID, o alta echipa de cercetatori ( A. Bukreyev, Peter Collins si colab.) au realizat un vaccin specific de administrare intranazala, eficient experimental la maimute infectate cu SARS – Cov.
– tot in laboratoarele din Hong-Kong s-a pus la punct o noua metoda de diagnostic rapid, neinvaziva ce ofera un rezultat in cateva ore, in faze precoce de infectie cand inca nu au aparut anticorpii specifici. Metoda identifica prezenta virusului in exsudatul nazal, fie in culturile celulare insamantate in prealabil.
Ca intotdeauna in lipsa unui tratament etiologic eficient, profilaxia este singura posibilitate reala de control. Pe langa masurile amintite ce si-au dovedit valoarea in contextul aplicarii riguroase si pe scara larga, se asteapta in viitorul apropiat lansarea mijloacelor imunologice deja amintite – anticorpii specifici si vaccinul.
Daca dumneavoastra sau cineva drag dumneavoastra a fost diagnosticat cu aceasta boala, sau daca doar suspectati ca suferiti de ea, nu ezitati si sunati-ne chiar azi. Credem cu tarie ca sanatatea este unul din cele mai de pret bunuri pe care le poate avea cineva si trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a o pastra.
Sursa: Infectii de tract respirator inferior – Radu Chiotan, Mircea Chiotan si Victoria Arama.
Despre autor