Somnologie Galati

deDr. Anamaria Necula

Somnologie Galati

4.1/5 - (10 votes)

Somnologie Somnologie Galati
Daca sunteti in cautarea unui medic specializat in medicina somnului (somnologie), sunati la telefon: 0743662589 pentru programari – cabinet Dr. Anamaria Necula.
Somnologia sau medicina somnului este o ramura a medicinei care se ocupa cu diagnosticarea si tratarea tulburarilor de somn, avand ca obiect de studiu somnul normal si patologic. Medicina somnului se ocupa cu diagnosticarea si tratamentul unei mari varietati de afectiuni, reunite sub numele generic de tulburari ale somnului . Cele mai frecvente astfel de tulburari de somn intalnite la populatia generala sunt: sforaitul si apneea de somn. In cazul in care aceste boli sunt depistate la timp, ele pot fi tratate cu succes. Primul simptom al tulburarilor de somn este sforaitul sau somnul neodihnitor, precedate de oboseala in timpul zilei. Aceste simptome, aparent banale, pot conduce la complicatii (hipoxemie, hipoxie, hipertensiune pulmonara, insuficienta cardiaca, aritmii, infarct miocardic, accident vascular cerebral).
Somnul si tulburarile de somn au fost observate si tratate inca din perioada antica, Hippocrates mentionand astfel de tulburari de somn in scrierile sale. Vechii egipteni foloseau si ei opiumul in tratarea insomniilor iar unii chiar mergeau pana la a face legatura dintre vise si starea organismului.
Totusi, in ciuda acestor referinte ce au aparut foarte devreme in istoria umanitatii, studii serioase nu au fost facute pana cand nu a fost inventata encefalograma (EEG) in 1929. Dupa aceasta inventie, stadiile somnului au fost determinate in 1936 de catre Harvey si Loomis, primele descrieri ale undelor delta si theta au fost facute de Walter si Dovey, iar somnul REM a fost descoperit in 1953.
Apneea de somn a fost identificata in 1965 In 1970, a fost dezvoltat primul laborator de somn, la Stanford. Primul dispozitiv actigraf a fost construit de catre Krupke, iar terapia cu presiune continua (CPAP) si uvulopalatofaringoplastia au fost create in 1981.
Comitetul de Examinare a Asociatiei Centrelor pentru Probleme de Somn, care s-a transformat acum in Academia Americana de Medicina a Somnului, a fost infiintat in 1978. In 1989 a fost infiintat Comitetul American de Medicina a Somnului pentru a administra testele de somn si care pana la urma a preluat sarcinile Comitetului de Examinare in 1991. In Statele Unite Comitetul American de Medicina a Somnului oferta certificare pentru medicina somnului atat medicilor cat si altor oameni. Totusi, comitetul nu permite practica medicinii somnului decat daca exista cel care o face are specializare medicala.
Somnul odihnitor este crucial pentru actiunile noastre din timpul zilei si pentru calitatea vietii. In timpul noptii, corpul se recupereaza din cauza stresului din timpul zilei, respiratia si ritmul inimii sunt reduse, creierul trecand in revista toate intamplarile din zi si invatand din ele. Sunt produsi hormoni necesari proceselor reparatorii din organism. Toate aceste procese sunt afectate de tulburarile de somn.
Lipsa unui somn odihnitor reprezinta o problema ce se intinde pe toate cele 24 de ore ale zilei cu efecte negative diverse asupra activitatilor din timpul zilei.
Oboseala, senzatia de istovire din timpul zilei, durerile de cap, depresia si hipertensiunea sunt unele din efectele negative. Multi oameni se simt dezamagiti de medicina care in principal le ofera sedative puternice ( somnifere).
Datorita legaturii dintre un somn odihnitor si calitatea vietii, am stabilit un mod eficient de diagnosticare a problemelor de somn. Somnologia moderna este capabila in cele mai multe dintre situatii sa sparga cercul vicios al somnului neodihnitor si a oboselii si somnolentei din timpul zilei.
Serviciile de care puteti beneficia in acest cabinet coordonat de doctor Anamaria Necula includ urmatoarele consultatii de medicina a somnului:
– Chestionar Epworth
– Screening PG pentru sindromul de apnee in somn
– Auto titrare CPAP – initiere tratament in apneea de somn
– Evaluare periodica a tratamentului apneei de somn – citire carduri de complianta CPAP
In filmuletul de mai jos puteti vedea cum functioneaza un dispozitiv CPAP.

Despre autor

Dr. Anamaria Necula administrator