Sarcoidoza este o boala inflamatorie care afecteaza multiple organe din corpul uman, dar in principal plamanii si ganglionii limfatici.
La persoanele cu sarcoidoza, mase anormale sau noduli (numite granuloame) compuse din tesuturi inflamate se formeaza in anumite organe ale corpului. Aceste granuloame pot modifica structura normala si, eventual, functia organului(lor) afectat (e).
Care sunt simptomele sorcoidozei?
Simptomele sarcoidozei pot varia mult, in functie de orgnele afectate. Cei mai multi dintre pacienti se plag de o tuse seaca persistenta, oboseala si probleme cu respiratia. Alte simptome pot include:
umflaturi rosiatice de sarcini sau patch-uri de pe piele.
Ochi rosii si inlacrimati sau vedere incetosata.
Articulatii umflate si dureroase.
Ganglioni limfatici maritide la nivelul gatului, axilelor si in zona inghinala.
Ganglioni limfatici mariti in piept si in jurul plamanilor.
Voce ragusita.
Dureri de maini, picioare sau alte zone cu oase ca urmare a formarii de chisturi (o crestere anormala ) in oase.
Formarea de pietre la rinichi.
Ficat marit.
Aparitia de batai anormale sau ratate ale inimii (aritmii), inflamatia stratului ce inveleste inima (pericardita), sau insuficienta cardiaca.
Efecte asupra sistemului nervos, inclusiv pierderea auzului, meningita, convulsii sau tulburari psihiatrice (de exemplu, dementa, depresia, psihoza).
La unele persoane, simptomele pot incepe brusc si / sau sever si dispar dupa o perioada scurta de timp. Altele pot sa nu aiba nici un simptom exterior, chiar daca organele sunt afectate. Altii pot avea simptome care apar incet si subtil, dar care dureaza sau reapara intr-o perioada de timp indelungat.
Cine face sarcoidoza?
Sarcoidoza apare cel mai frecvent intre 20 si 40 de ani, femeile fiind diagnosticate mai frecvent decat barbatii. Boala este de 10 pana la 17 ori mai frecventa la afro-americani decat la caucazieni. Oamenii de origine scandinava, germana, irlandeza, sau portoricana sunt, de asemenea, mai predispusi la boala. Se estimeaza ca pana la patru din 10000 de oameni din SUA au sarcoidoza.
Care sunt cauzele sarcoidozei?
Cauza exacta a sarcoidozei nu este cunoscuta. Este un tip de boala autoimuna asociata cu un raspuns imun anormal, dar ceea ce declanseaza acest raspuns este incert. Modul de extindere a sarcoidozei de la o parte a corpului la alta este inca studiata.
Cum este diagnosticata sarcoidoza?
Nu exista un singur mod de a diagnostica sarcoidoza, din moment ce toate simptomele si rezultatele de laborator pot sa apara si in alte boli. Din acest motiv, medicul va verifica cu atentie istoricul medical si va examina pacientul pentru a determina daca are sarcoidoza. Principalele instrumente pe care medicul le va utiliza pentru a diagnostica sarcoidoza includ:
Radiografia pulmonara pentru a cauta o nebulozitate (ce sugereaza o infiltratie pulmonara) sau umflarea ganglionilor limfatici (limfadenopatie).
Scanare CT pentru a oferi un aspect mai detaliat al plamanilor si a ganglionilor limfatici fata de radiografie.
Teste ale functiei pulmonare (respiratie) pentru a masura cat de bine functioneaza plamanii .
Bronhoscopie pentru a inspecta tuburile bronsice si pentru a extrage o biopsie (o proba de tesut mic) sa caute granuloame si pentru a obtine material pentru a exclude o infectie. Bronhoscopia implica trecerea unui mic tub (bronhoscop) in jos pe trahee si in tuburile bronhiale ale plamanilor.
Cum se trateaza sarcoidoza?
Nu exista nici un tratament pentru sarcoidoza, dar boala se poate ameliora in timp. Multe persoane cu sarcoidoza au simptome usoare si nu necesita nici un tratament. Tratamentul, atunci cand este necesar, este dat pentru a reduce simptomele si pentru a mentine functionarea corecta a organelor afectate.
Tratamentele se incadreaza in general in doua categorii – intretinere de bune practici de sanatate si tratamenti medicamentos.
Bune practici de sanatate includ:
Prezentarea la controalele periodice pe care medicul le indica;
Adoptarea unei diete echilibrate, formata in principal dintr-o varietate cat mai mare de fructe si legume proaspete;
Consumul zilnic a 10 pahare cu apa;
Respectarea programului de somn (intre 6-8 ore de somn in fiecare noapte sunt esentiale);
Adoptarea unui stil de viata activ, cu exercitii fizice regulate;
Controlul greutatii prin dieta si sport;
Renuntarea la fumat, la consumul exagerat de alcool sau la alte activitati nocive sau cu risc pentru sanatate.
Ce se poate intampla daca boala progreseaza?
La multe persoane cu sarcoidoza, boala apare pentru scurt timp si apoi dispare fara ca persoana macar sa stie ca are boala. Douazeci la suta pana la 30% dintre oameni au unele daune permanente pulmonare. Pentru un numar mic de oameni, sarcoidoza este o afectiune cronica. La unii oameni, boala poate duce la deteriorarea organului afectat. Rareori, sarcoidoza poate fi fatala. Moartea este de obicei rezultatul unor complicatii cu plamani, inima sau creier.
Daca dumneavoastra sau cineva drag dumneavoastra a fost diagnosticat cu aceasta boala, sau daca doar suspectati ca suferiti de ea, nu ezitati si sunati-ne chiar azi. Credem cu tarie ca sanatatea este unul din cele mai de pret bunuri pe care le poate avea cineva si trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a o pastra.
Despre autor