Rinite

deDr. Anamaria Necula

Rinite

Rate this post

Prin pozitia sa ca poarta de intrare pentru coloana de aer, nasul este primul expus riscurilor de infectii care, desi frecvente, au o importanta cu mult mai mica decat afectiunile de alta natura.
Rinita Rinite
Rinita este o inflamatie, de obicei de natura infectioasa a mucoasei nazale, cel mai frecvent fiind in cauza virusurile respiratorii. Aceste virusuri sunt transmise de la bolnav la persoanele sanatoase din jur la suprafata unor picaturi extrem de fine de mucus sau saliva pe care orice persoana le raspandeste in aerul din jur cand vorbeste, tuseste sau stranuta. Aceste picaturi pot infecta la mica distanta ( prin contact direct) sau pot fi purtate la distanta prin curenti de aer sau purtate pasiv de unele obiecte ( batiste, esarfe, pahare, chiar maini, etc.).
Cele mai frecvente sunt rinitele acute, dar exista si rinite cronice.
In cazul rinitelor acute, din momentul infectarii pana in momentul primelor semne de imbolnavire, perioada variabila denumite incubatie, pacientul va pastra o stare aparenta de sanatate perfecta. Incubatia variaza cu natura virusului dar este de obicei de cateva zile.
Manifestarile clinice se instaleaza pe nesimtite si se amplifica rapid; primele sunt scurgerile seroase, apoi seromucoase ( rinoree), la care se asociaza rapid stranuturi frecvente si apoi senzatia de „nas infundat” si modificarea timbrului vocii ( vocea „nasonata”). Cu sau fara tratament, in 2-3 zile scurgerile devin mai vascoase, chiar purulente, putand persista sub aceatsa forma mai multe zile sau saptamani. Boala este frecventa, nu afecteaza capacitatea de munca si este cunoscuta si sub numele popular de guturai.
In masura in care inflamatia mucoasei inchide orificiile de comunicare cu sinusurile para-nazale, se produce secundar o acumulare in sinusuri a secretiilor mucoase, ducand la dureri de cap, frecvent localizate in regiunea frontala, intersprancenos. ( Vorbim in aceste cazuri de sinuzite acute sau reactivari acute ale unor sinuzite cronice).
Tratamentul este local – prin picauri cu solutii antiinflamatoare si antiseptice, care au si efect decongestionant, usurand respiratia prin restabilirea permeabilitatii canalelor aeriene.
Rinitele pot reprezenta si manifestri locale intr-un tablou mai cuprinzator, al infectiilor virale, evoluand concomitent cu faringite, laringite, etc., ceea ce se exprima corect ( medical) prin asocierea si a acestora la denumirea afectiunii ( de ex. – rino-faringite, rino-faringo-laringite, rino-traheite,etc).
Rinitele mai pot avea si alte cauze, cele alergice apar prin sensibilizare la polenuri vegetale sau alte substante (puf sau pene, particule ale unor substante volatile, etc).
Aceste cazrui raspund la instilitii (picaturi) decongestionante si la medicatii antialergice ( antihistaminice), insa singura protectie de durata necesita identificarea subtantelor in cauza si evitarea contactului cu acestea.
Netratate, rinitele, mai ales cele persistente sau repetate – cazul celor alergice, pot duce cu timpul la hipertrofie de cornete nazale, cand nasul este permanent infundat iar bolnavul va ajunge, treptat, sa respire pe gura, ceea ce va atrage noi necazuri. In aceste conditii se recomanda operatii de corectare in servicii speciale ORL.
Rinitele cronice, forme de infectii persistente sau recideivante, intretinand o inflamatie cronica, capata in timp si alte manifestari proprii: pierderea acuitatii mirosului prin atrofia mucoasei specializate si chiar un miros neplacut pentru cei din jur, ori de cate ori bolnavul deschide gura ( vorbit, tusesi chiar stranut). Pacientul nu este constient de acest miros, pe care nu-l percepe. Prin inflamatia cronica, dar si ca urmare a abuzului de picaturi decongestionante, se poate ajunge la de rinite atrofice, foarte greu de tratat chiar si prin recurgerea la serviciile medicului specialist ORL. Estee mult mai usor sa se previna evolutia pana la aceste stadii prin luarea in serios si tratarea corecta si oportuna a puseelor inflamatorii acute si nu sa fie neglijate, in credinta ca vor trece singure.
Daca dumneavoastra sau cineva drag dumneavoastra a fost diagnosticat cu aceasta boala, sau daca doar suspectati ca suferiti de ea, nu ezitati si sunati-ne chiar azi. Credem cu tarie ca sanatatea este unul din cele mai de pret bunuri pe care le poate avea cineva si trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a o pastra.

Despre autor

Dr. Anamaria Necula administrator