Raceala sau rinofaringita acuta la copii

deDr. Anamaria Necula

Raceala sau rinofaringita acuta la copii

5/5 - (1 vote)

Rinofaringita acuta (raceala) este inflamatia acuta a mucoasei nazale faringiene. Aceasta este cea mai frecveta infectie a copilului, mai ales in sezonul rece, dar importanta ei ca entitate clinica este legata de complicatiile care pot surveni in evolutie.
Raceala-copii Raceala sau rinofaringita acuta la copii

Factori determinanti:
1. Virusurile – peste 200 de virusuri serologic distincte, dar principalii agenti etiologici sunt: rinovirusurile (1/3 din cazuri), coronavirusurile (10% din cazuri), adenovirusurile (tip 1,2,3)VSR, virusurile paragripale si gripale, virusul Coxsackie A21, virusul ECHO 20. Copiii contracteaza in medie 5-8 infectii/ an, suscepribilitatea maxima fiind in primii 2 ani de viata.
2. Bacteriile, rar implicate in stadiul initial, se pot grefa secundar pe terenul pegatit de virusuri in 15-20% cazuri (ex: stafilococ- nou-nascut, pneumococ, streptococ beta hemolitic, Haemophilus influenzae).

Factorii favorizanti sunt: varsta mica, malnutritia, terenul exudativ, limfatic, atopic, deificitul imun tranzitor, malformatiile locale 9 despicatura labio-palatina), hipertrofia vegetatiilor adenoide, refluxul gastro-esofagian, infectiile cronice, conditiile deficitare de igiena individuala si mediu (tabagism parental, contaminare in colectivitati: crese, gradinite, scoli), anotimpul rece, etc.

Cum se manifesta rinofaringita acuta?
Debut cu febra 38-39 grade C sau hipertermie maligna 39-40 grade C, precedata de agitatie, indispozitie, inapetenta/anorexie, stranut, frisoane.
1. Semne geberale; sindromul obstructiv curespiratie zgomotoasa, orala. La sugar determina: somn agitat, febra 1-3 zile, supt dificil (sugarul nu poate respira pe nas in timpul suptului), stationare sau scadere ponderala, tuse iritativa, uscata, frecventa, mai ales dimineata la trezire, varsaturi si scaune diareice prin mecanism parental. La copilul mare, simptomele sunt mai putin accentuate uscaciunea mucoasei nazale si faringiene, disfagie ( durere la inghitire), tuse iritativa, ermetizanta, stranut, cefalee, mialgii.
2. Semne locale: rinoree ( secretie nazala, seroasa, seromucoasa sau mucopurulenta, rar cu striuri sanguinolente); narinele si buza superioara tumefiate, concestionate, uneori cu escoriatii. La sugar rinorea lipseste, secretiile nasofaringiene se preling posterior din cauza pozitiei declive. Examenul faringelui evidentiaza congestia pilierilor, a valului palatin, a luetei si a peretelui posterior al faringelui care este uneori granulat si pe care se poate observa o secretie vascoasa, mucopurulenta inconjurate de o areola rosie, indicand etiologia virala.

Tratament
1. Tratamentul profilactic: Nu exista vaccinuri
Utilizarea gamaglobulinelor sau vitaminei C nu este recomandata. Deoarece sugarii prezinta un risc crescut de complicatii se va evita pe cat posibil contactul acestora cu persoanele potential infectate care pot tranmite infectia prin intermedul obiectelor contaminate cu secretii sau picaturile Pflugge. Se recomanda spalarea frecventa a mainilor si dezinfectia suprafetelor contaminate, tempratura camerei =18-20 grade C, umiditate 60%.
Administrarea de interferon intranazal ( aerosoli – spray cu interferon) cu efect in prevenirea infectiei cu rinovirusuri este limitata.
2. Tratament curativ:
Nu este necesara o terapie specifica.
Antibioticele nu scurteaza evolutia bolii.
Tratamentul igieno-dietetic: Repaus la pat in perioada febrila. Sugarul/copilul nu este fortat sa primeasca alientatia, dar hidratarea etse obligatorie, cu supliment hidric ( ceai) in perioada febrila ( 10-20 ml/kg peste necesarul fiziologic pentru fiecare grad de temperatura).
Tratamentul simptomatic:
Combaterea febrei: Antitermice si/sau antiinflamatorii administrate in primele 24-48 de ore.
Cand febra este peste 38.5-39 grade C se recomanda metode fizice ( descoperirea partiala a tegumentelor, impachetari, bai hipotermizante sau stergerea tegumentelor cu un burete inmuiat in apa).
Combaterea obstructei nazale prin umidifierea aerului, aspirarea secretiilor, drenarea secretiilor, decongestionante orale numai la copii mari.
La copii NU SE VOR UTILIZA:
– solutii nazale cu principii active puternice, existand riscul de intoxicatie deoarece mucoasa nazala la copil este mai subtire, imatura si mai bine vasularizata.
– solutii nazale uleioase deoarece pot fi aspirate usor determinand o penumonie grava.
– solutii nazale cu antibiotice, corticolzi sau antihistaminice deoarece mucoasa nazala este in proces de maturare imunologica.
– baghete cu minitampoane de vata pentru aplicarea solutiilor decongestionante, deoarece exista risc traumatic cu epitaxis secundar, pata vasculara nazala fiind bine vascularizata.
Prevenirea convulsiei febrile urmand recomandarile medicului.
Daca dumneavoastra sau cineva drag dumneavoastra a fost diagnosticat cu aceasta boala, sau daca doar suspectati ca suferiti de ea, nu ezitati si sunati-ne chiar azi. Credem cu tarie ca sanatatea este unul din cele mai de pret bunuri pe care le poate avea cineva si trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a o pastra.

Sursa:Boli respiratorii, boli cu mecanism imun, hepatologie: Stela Gotia, Evelina Moraru, Constantin Ailioaie, Aurica Rugina, Alina Murgu.

Despre autor

Dr. Anamaria Necula administrator