Puteti avea o viata normala chiar daca suferiti de astm

deDr. Anamaria Necula

Puteti avea o viata normala chiar daca suferiti de astm

Rate this post

Daca suferiti de astm, veti avea nevoie de ingrijire pe termen indelungat. Pentru ca tratamentul sa aiba succes, trebuie sa luati parte activ la ingrijirea dumneavoastra si sa urmati un plan de actiune impotriva acestei boli.
Viata-normala-cu-astm Puteti avea o viata normala chiar daca suferiti de astm
Invatati cum sa gestionati astmul
Colaborati cu medicul dumneavoastra pentru a dezvolta un plan de actiune impotriva astmului. Acest plan va va ajuta sa stiti cand si cum sa va luati medicamentele. Deasemenea, acest plan va va ajuta sa identificati factorii declansatori ai astmului si sa gestionati boala daca simptomele astmului se inrautatesc.
Copiii ce au varsta peste 10 ani sau cei mai mici dar care pot sa il urmeze, trebuie sa fie implicati in crearea si respectarea unui astfel de plan de actiune.
Cei mai multi oameni care sufera de astm pot sa gestioneze cu succes simptomele urmand planurile de actiune pentru astmatici si facand controale periodice. Totusi, e foarte important sa stim cand trebuie sa apelam la medicina de urgenta.

Invatati cum sa va administrati corect medicamentele
Daca luati medicamente inhalate, ar trebui sa exersati cu inhalatorul dumneavoastra in cabinetul medicului. Daca trebuie sa luati medicamente de control pe o perioada indelungata, va trebui sa o faceti zilnic asa cum v-a prescris medicul dumneavoastra.
Notati-va simptomele astmului dumneavoastra ca o modalitate de a observa cat de bine va controlati boala. Deasemenea, doctorul va poate sfatui sa folositi un peak-flow-metru pentru a va masura si inregistra cat de bine va functioneaza plamanii.
Doctorul dumneavoastra ar putea sa va ceara sa va inregistrati simptomele sau rezultatele peak-flow-metrului in fiecare zi pentru cateva saptamani, inainte de a merge din nou la cabinetul medical. E nevoie sa mergeti si cu aceste inregistrari la controlul medical.
Acesti pasi va vor ajuta sa tineti evidenta in ceea ce priveste controlul astmului dumneavoastra de-a lungul timpului . Acest lucru va va da posibilitatea de a identifica eventualele probleme in stare incipienta si veti putea preveni eventualele atacuri de astm. Inregistrati simptomele si rezultatele peak-flow-metrului pentru a le arata medicului dumneavoastra, pentru ca il vor ajuta pe acesta sa decida daca e nevoie sa schimbe ceva in tratamentul dumneavoastra.

Ingrijirea continua
Recomandam vizite regulate la medicul dumneavoastra pentru ca acesta sa aiba posibilitatea sa ajusteze nivelul controlului astmului dumneavoastra dupa cum este necesar. Va amintim ca principalul scop al tratamentului astmului este acela de a obtine un control cat mai bun al acestei boli cu cat mai putine medicamente. Aceasta presupune ajustari frecvente ale tratamentului.
Daca va este greu sa urmati planul de actiune sau acesta nu functioneaza bine, anuntati-va medicul cat mai repede posibil. Acesta va colabora cu dumneavoastra pentru modificarea planului astfel incat sa se potriveasca mai bine cu nevoile dumneavoastra.
Deasemenea, asigurati-va ca tratati orice alta problema care poate interfera cu planul de gestionare a astmului.
Fiti atenti la semnele ce va dezvaluie ca astmul dumneavoastra se inrautateste.
Acest lucru se intampla daca:
– Simptomele dumneavoastra apar tot mai des, sunt tot mai severe, sau va deranjeaza in timpul noptii si va impiedica sa dormiti.
– Va limitati actiunile zilnice si lipsiti de la scoala sau serviciu din cauza astmului dumneavoastra.
– Rezultatele peak-flow-metrului sunt scazute in comparatie cu rezultatele dumneavoastra cele mai bune, sau variaza de la o zi la alta.
– Medicamentatia pentru astm nu mai pare sa aiba efectul dorit.
– Sunteti nevoit sa folositi tot mai des un inhalator cu actiune rapida. Daca folositi un medicament cu actiune rapida mai mult de doua zile pe saptamana, inseamna ca astmul dumneavoastra nu e controlat bine.
– Sunteti nevoit sa mergeti la camera de urgenta sau la doctorul dumneavoastra din cauza atacurilor de astm.
Daca prezentati unul dintre aceste simptome, prezentati-va la medicul curant. Acesta ar putea sa va schimbe medicamentatia sau sa ia alte masuri pentru a va tine sub control astmul.
Colaborati cu cei ce au grija de sanatatea dumneavoastra si participati activ la masurile de tinere sub control ale astmului. Acest lucru va ajuta ca astmul sa nu interfereze cu activitatile dumneavoastra zilnice.
Daca dumneavoastra sau cineva drag dumneavoastra a fost diagnosticat cu aceasta boala, sau daca doar suspectati ca suferiti de ea, nu ezitati si sunati-ne chiar azi. Credem cu tarie ca sanatatea este unul din cele mai de pret bunuri pe care le poate avea cineva si trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a o pastra.

Despre autor

Dr. Anamaria Necula administrator