Apneea de somn si sforaitul sunt considerate adesea legate . Dar pot exista aceste doua probleme independent una de cealalta?
Sunt doua tipuri de apnee de somn – apneea centrala si apneea obstructiva, dar atunci cand vine vorba despre sforait, apneea obstructiva este in general de vina.
Dar putem spune ca mereu e aceeasi problema, putem avea apnee de somn fara sa sforaim, si vice versa, puteti sforai fara sa suferiti de apnee in somn?
In acest articol, vom privi mai atent problema si vom incerca sa demontam cateva din miturile cele mai intalnite atunci cand vine vorba despre sforait si apneea de somn.
Informatii de baza: ce inseamna apneea de somn?
Publicatiile de specialitate descriu apneea de somn dupa cum urmeaza:
„O problema in care caile respiratorii superioare se inchid, intrerupandu-va astfel respiratia si privandu-va de oxigen pana cand va treziti si incepeti sa respirati din nou..
Acest tip de apnee este cel mai comun si de obicei tipul care este asociat cu sforaitul si pe buna dreptate. Oamenii care au aceasta problema au tendinta sa sforaie zgomotos. De fapt, sforaitul este unul din primele simptome ale apneei obstructive de somn.
Dar…. asta nu inseamna ca oamenii care sufera de apnee de somn sforaie intotdeauna!
Deci, ce reprezinta apneea centrala de somn?
O definitie gasita in literatura de specialitate descrie aceasta problema mai putin obisnuita, dar totusi foarte relevanta….
„Apneea centrala de somn reprezinta o problema in care respiratia se opreste si reporneste in mod repetat in timpul somnului. Apneea centrala apare din cauza creierului care nu trimite semnale specifice catre muschii care controleaza respiratia. Aceasta problema este diferita de apneea obstructiva de somn, in care nu puteti respira pentru ca aveti obstructionate caile respiratorii superioare. Apneea centrala este mai putin intalnita decat apneea obstructiva de somn. ”
Dupa cum puteti vedea, apneea centrala si cea obstructiva au cauze foarte diferite, cu toate ca produc, mai mult sau mai putin, acelasi rezultat.
Reluarea respiratiei
In ambele cazuri, cel ce doarme va avea opriri bruste in respiratie. Aceste opriri vor dura cateva secunde si sunt urmate de obicei de un semnal de trezire din partea creierului.
Aceasta va cauza trezirea partiala a persoanei, care va inspira adanc ( deoarece creierul ii va transmite ca e privata de oxigen) dupa care va adormi la loc.
Totusi, marea problema e ca majoritatea oamenilor nu se trezesc de tot atunci cand apneea ii face sa inspire adanc, ceea ce inseamna ca procesul se va repeta din nou si din nou, cateodata de sute de ori pe noapte… in fiecare noapte.
Dar, pentru ca nu dorm bine noaptea, ei nu vor primi odihna de care au nevoie, fapt care duce la problemele pe care le au cei ce sufera de apnee de somn.
In general, ei ajung sa devina somnorosi, obositi, ametiti si privati de odihna de care au nevoie pentru a functiona bine in timpul zilei.
Simptomele apneei de somn si efectele ei
Semnele si simptomele celor doua tipuri de apnei de somn tind sa se intretaie – ceea ce face greu diagnosticul fara un studiu intr-un laborator de somnologie. Dar, in general, aceasta este lista cu simptome pe care, potrivit specialistilor, le prezinta cei ce sufera de aceasta problema.
– Iritabilitate
– Sforait zgomotos ( mai des intalnit in apneea obstructiva de somn)
– Oprire episodica a respiratiei
– Gura uscata
– Durere in gat
– Treziri bruste, insotite de obicei de dificultati de respiratie ( mai comune in apneea centrala)
– Dureri de cap matinale
– Insomnie
– Oboseala excesiva in timpul zilei, somnolenta
– Probleme in mentinerea atentiei si a focalizarii
Sforaitul indica intotdeauna prezenta apneei de somn?
Nu. Expertii spun ca apneea obstructiva de somn este un tip foarte specific de problema si apare doar atunci cand caile respiratorii sunt blocate complet in timpul somnului.
De fapt, termenul de apnee se refera la un episod in care aerul nu intra deloc iar respiratia este blocata complet, cel putin 10 secunde.
O astfel de oprire din respirat este destul de puternica pentru a declansa in creier semnalul de trezire si de inspiratie de urgenta – ceea ce intrerupe somnul.
Pot suferi de apnee de somn chiar daca nu sforai?
Chiar daca pare ciudat, dar raspunsul este da.
In primul rand, apneea centrala nu este asociata in general cu sforaitul. Acest tip de apnee apare din cauza semnalelor de la creier, nu a unei obstructii in gat. Si desi nu e comuna, nu inseamna ca nu apare.
De fapt, in apneea obstructiva de somn, pieptul se va ridica si va cobora, ca si cum respiratia ar avea loc, in ciuda faptului ca niciun pic de aer nu intra si nu iese prin caile aeriene.
Dar, in cazul apneei centrale, pieptul nu se ridica si nici nu coboara.
Apneea obstructiva este diferita. Aceasta este aproape mereu insotita de sforait, dar asta nu inseamna ca intotdeauna este asa.
Potrivit Dr. Robert L. Owens de la Programul de Cerceta a Problemelor de Somn din Brigham si Women’s Hospital din Boston:
„Cei mai multi dintre cei ce sforaie nu au apnee obstructiva de somn, dar cei mai multi oameni care au apnee sforaie.”
Deci, este posibil sa suferiti de apnee obstructiva de somn fara sa sforaiti dar acest lucru este destul de rar.
Dar, daca observati ca in timpul zilei sunt excesiv de obosit sau somnolent, ar trebui sa rugati pe cineva sa fie atent la dumneavoastra in timp ce dormiti.
Daca se observa ca nu sforaiti, dar tot aveti tendinta de a sufla greu in mod periodic in timpul noptii din cauza lipsei de oxigen, atunci poate ca e timpul sa apelati la ajutor profesionist din partea unui doctor specializat in somnologie.
Reprezinta apneea de somn o problema serioasa?
De una singura, apneea de somn este doar suparatoare, dar contribuie la o larga varietate de probleme de sanatate foarte periculoase. Apneea obstructiva de somn poate creste riscul de atac vascular cerebral, duce la cresterea tensiunii sanguine sau la aparitia unor probleme de inima, creste riscul de aparitie a diabetului de tip 2 si chiar poate duce la aparitia sindromului metabolic.
Diagnosticarea apneei de somn si tratarea ei este un prim pas esential in imbunatatirea starii generale de sanatate. Acest lucru va va ajuta sa efectuati treburile zilnice mult mai bine, va reduce riscul de aparitie a complicatiilor mai sus mentionate si va va ajuta sa va simtiti mai bine.
Asa ca, daca banuiti ca dumneavoastra sau un membru al familiei dumneavoastra suferiti de apnee de somn, nu ezitati sa discutati cu medicul specialist.
Vreti sa verificati daca suferiti sau nu de apnee? Faceti un simplu test dand click pe linkul urmator TEST APNEE IN SOMN
Cabinetul nostru ofera servicii de diagnosticare şi tratare a sindromului de apnee in somn. Ne puteti contacta la numarul de telefon 0743662589 sau direct la adresa cabinetului Micro 40, cabinet medical nr. 3, Bulevardul Milcov, Galați 800675 langa farmacia Elixir.
Despre autor