Clasificarea infectiilor respiratorii
Infectiile tractului respirator sunt impartite din punct de vedere anatomic in 3 mari categorii:
Infectii ale cailor respiratorii superioare
– Rinite
– Otite
– Faringite
– Sinuzite
Infectii ale cailor respiratorii medii
– Epiglotita
– Laringita
– Traheobronsita
– Bronsita
Infectii ale cailor respiratorii inferioare
– Pneumonia
– Abcesul pulmonar
– Empiem
Factori declansatori:
Factorii care cauzeaza infectiile ( si nu doar ale sistemului respirator) apartin urmatoarelor grupe de microorganisne:
1. Virusi
2. Microbi
3. Fungi
4. Paraziti
Ultimele doua categorii cauzeaza infectii doar in anumite conditii ( ex. pacienti imunosupresati, etc)
Metode de transmitere
Persoanele bolnave pot transmite bolile prin tuse, stranut si prin modul in care rad spre exemplu, saliva continand agenti patogeni ajugand astfel la persoanele sanatoase. Transmiterea se face prin aer ( inhaland agentii patogeni) sau prin inoculare cu agenta patogen din mucoasa gurii, nasului sau ochilor. Acest mod de transmitere este limitat la infectii virale. In cazul pneumoniilor nu exista pericolul transmiterii virusilor, decat daca vorbim de infectii specifice cum ar fi tuberculoza.
Simptome
Acestea variaza in functie de agentul cauzator, detectia infectiei si caracteristicile individului (varsta, existenta sau nu a altor agenti patogeni, etc)
Raceala obisnuita
Simptomele racelii obisnuite sunt cunoscute de toata lumea.
Initial apare senztia de gura uscata dupa care urmeaza la 1-2 zile obstructia nazala, congestionarea ochilor, tusea si stranutul, ameteala si durerea de cap. De obicei nu apare febra.
Gripa
Febra este de obicei mare, scurgerile nazale sunt absente, apare durerea de cap, de muschi, durerile de articulatii, frisoanele, anorexie, fotofobia. Dureaza aproximativ 3-4 zile. Gripa poate cauza pneumonie, primara sau secundara.
Bronsita
Durere, febra, dureri de cap, de muschi si tuse la icneput seaca si apoi productiva cu expectoratie. In timpul tusei se poate resimti si o durere abdominala.
Pneumonia
E o infectie care afecteaza parenchimul pulmonar.
Simptomele si severitatea pneumoniei depind de factorul bacterial ce a cauzat-o si de situatia in care se afla pesoana infectata.
Diagnostic
Cel mai adesea trebuie sa privim agentul cauzator. Acolo unde este necesar, in special in cazurile severe ( pneumonie, emfizem, etc), laboratorul poate ajuta aplicand diverse tehnici.
Cresterea antibioticelor impotriva agentilor specifici( virusi sau microbi)
Identificarea directa folosind markeri speciali
Culturi de diverse materiale ( sputa, sange, fluid pleural, etc.)
Metode imagistice (radiografie)
Teste de sange (numarul de celule albe, indici ai cresterii infectiilor: ESR, CRP)
Terapie
Marea majoritate a infectiilor, in partcular cele ale systemului respirator superior si cel mediu cauzate de virusi sunt influentate de sezoane ( in principal toamna si iarna).
Tratamentul este in principal simptomatic.
Trebuie notat ca de multe ori infectiile de origine virala complica actiunea agentilor antimicrobieni si doar in astfel de cazuri este necesar sa se foloseasca antibiotice.
Prevenire
Spalarea mainilor
Evitarea locurilor unde se aduna multi oameni
Un stil de viata sanatos
Vaccinuri: impotriva virusilor gripei si a pneumococilor, dar acestea sunt recomandate doar pentru anumite segmente de populatie ( oameni cu probleme respiratorii cronice sau probleme cardiace, etc)
Daca dumneavoastra sau cineva drag dumneavoastra a fost diagnosticat cu aceasta boala, sau daca doar suspectati ca suferiti de ea, nu ezitati si sunati-ne chiar azi. Credem cu tarie ca sanatatea este unul din cele mai de pret bunuri pe care le poate avea cineva si trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a o pastra.
Despre autor