Apneea este o intrerupere temporara a respiratiei, iar persoanele care sufera de sindromul de apnee in somn (SAS) se opresc in mod repetat din respirat in timpul somnului, pentru intervale cuprinse intre cateva secunde si un minut sau chiar mai mult. Aceste intreruperi produc o scadere a cantitatii de oxigen din sange, fapt ce poate provoca grave complicatii sau chiar moartea.
Se estimeaza ca 2,4 la suta dintre persoanele care sunt afectate de patologii ale somnului au de fapt apnee, afectiune intalnita mai frecvent in cazul barbatilor. Vorbim de apnee atunci cand pauza de respiratie este mai mare de 10 secunde si cand acestea apar de cel putin cinci ori intr-o ora.
In intervalul in care aceste persoane nu mai respira in timpul somnului, se produce aritmie cardiaca, creste tensiunea arteriala si se poate produce chiar decesul.
Un studiu facut in 22 de tari a aratat ca Romania este pe locul 10 in topul accidentelor rutiere produse pe fondul adormirii la volan. De asemenea, somnolenta a fost asociata in 31 – 41 la suta din accidentele majore ale vehiculelor comerciale (soferi profesionisti).
Somnolenta diurna, depresia si lipsa concentrarii sunt cateva dintre consecintele sindromului de apnee in somn, boala subdiagnosticata si subtratata, de obicei pacientii prezentandu-se tardiv la medic, dupa ce au dezvoltat o multitudine de complicatii.
Orice persoana ar trebui sa se adreseze medicului daca in timpul noptii sforaie zgomotos, i se opreste respiratia in timpul somnului, are senzatie de sufocare, merge frecvent la baie si somnul nu este odihnitor si daca in timpul zilei are dureri de cap matinale, somnolenta, capacitate redusa de concentrare, iritabilitate sau daca adoarme in timpul unor activitati de rutina.
Acest sindrom nu poate fi tratat, insa exista aparate care pot imbunatati semnificativ viata pacientului.
Aplicatia „Help! Snoring” poate fi descarcata in mod gratuit si poate fi utilizata pentru informare, dar si pentru testarea persoanelor care sufera de tulburari ale somnului (apnee in somn de tip obstructiv, sforait, somn neodihnitor, treziri repetate, oboseala in timpul zilei).
„Help! Snoring” se adreseaza tuturor persoanelor care sufera de simptomele amintite mai sus.
Aplicatia este gratuita si doar in cateva minute
1. PRE-testeaza riscul de apnee in somn
2. Ofera informatii despre boala, complicatiile ei, diagnostic si tratament
3. Ofera o lista cu cei mai apropiati medici specializati in tratarea acestor probleme
Aplicatia poate fi instalata pe toate marile sisteme de operare mobile: Android, iOS si Windows Mobile
Daca dumneavoastra sau cineva drag dumneavoastra a fost diagnosticat cu apnee in somn, sau doar suspectati ca suferiti de aceasta boala, nu ezitati si sunati-ne chiar azi. Apneea in somn este o boala ce nu trebuie ignorata pentru ca poate avea consecinte grave asupra dumneavoastra dar si asupra celor din jurul dumneavoastra.
Despre autor