Bronsita cronica obstructiva

deDr. Anamaria Necula

Bronsita cronica obstructiva

5/5 - (2 votes)

Bronsita-cronica-obstructiva Bronsita cronica obstructiva

Definitia bronsitei cronice este: tuse cu expectoratie timp de 3 luni consecutiv, cel putin 2 ani la rand. Se vorbeste de bronsita cronica obstructiva atunci cand bronhiile prezinta leziuni ireversibile cu rasunet asupra functionarii plamanilor. Cauza principala este fumatul. Se asociaza frecvent cu emfizemul pulmonar.

Frecventa
Afectiune larg raspandita responsabila de un numar crescut de decese. Numarul de cazuri noi este in crestere.

Semne si simptome
In stadiul de bronsita cronica obstructiva apare o dificultate in respiratie ( dispnee) ce survine initial la efort, apoi chiar si in repaus. Ea se accentueaza in timpul episoadelor de infectie respiratorie, cand se observa aparitia expectoratiei mucoase sau purulente si eventual a cianozei ( coloratie albastra a buzelor si a varfurilor degetelor, din cauza lipsei de oxigenare a sangelui).

Investigatii
Auscultatia evidentiaza raluri sugestive pentru afectarea bronsica. Radiografia pulmonara arata semne de distenie a plamanilor ( coaste orizontalizate, diafragm aplatizat). Evaluarea functiei respiratorii se face cu ajutorul probelor functionale respiratorii. Prelevarea unei probe de sange dintr-o artera ( de regula din artera radiala in dreptul articulatiei pumnului)permite dozarea gazelor sangvine, adica determinarea concentratiei oxigenului si a dioxidului de carbon din sange.

Evolutie si complicatii
Evolutia naturala se face mai mult sau mai putin rapid – in special in functie de regimul de viata al pacientului – spre insuficienta respiratorie cronica, ce necesita administrarea de oxigen la domiciliu, in general 24 de ore din 24. Celelalte complicatii sunt reprezentate de: infectiile pulmonare care, la pacientii cu plamani deja afectati, pot antrena o insuficienta respiratorie ce necesita spitalizarea intr-un serviciu de terapie intensiva ( reanimare).

Tratament
Tratamentul pe termen lung include medicamente care dilata bronhiile ( bronhodilatatoare), medicamente antiinflamatorii ( derivati ai cortizonului), antibiotice in timpul infectiilor, kineziterapie si, in formele avansate, administrarea continua de oxigen. Complicatiile acute pot impune utilizarea respiratiei artificiale.

Preventie si educatie
Intreruperea fumatului este imperios necesara in stadiul de bronsita cronica simpla, care este inca reversibila. Vaccinarea antigripala si antipneumococica este indicata in stadiul de bronsita cronica obstructiva.

Despre autor

Dr. Anamaria Necula administrator