Boli pulmonare prin participarea aparatului respirator la alte boli

deDr. Anamaria Necula

Boli pulmonare prin participarea aparatului respirator la alte boli

Rate this post

Boli-pulmonare Boli pulmonare prin participarea aparatului respirator la alte boli
Colagenozele sau bolile colagenului sunt afectiuni ale tesutului conjunctiv, caracterizate prin necroza fibrelor conjunctive si a substantei fundamentale a tesutului conjunctiv, cu scleroza intregului sistem conjunctiv. Considerate ca boli autoimune ( reactii de aparare in contra propriilor tesuturi), se manifesta prin fenomene de hipersensibilitate care dau nastere la modificari inflamatorii, degenerative si nodulare in tesutul conjunctiv. Simptomele sunt practic asemanatoare in toate formele care fac parte din cadrul colagenozelor: stare subfebrila, pierdere in greutate, dureri articulare, dispnee. Modificarile anatomice constau in general in aparitia formatiunilor nodulare si aspectelor de fagure. Ca tratament se administreaza cortizon, care da ameliorari.
– Lupusul eritematos diseminat, cu modificari in toate organele, da ca manifestari pulmonare: pleurezii repetate, pneumonii, fibroza interstitiala, edem pulmonar, cavitati, zone de atelectazie, abcese pulmonare. Simptomele sunt foarte variate: febra, dureri articulare, noduli subcutanati, anemie, ganglioni mariti, hipertensiune arteriala, tulburari digestive si renale, iar din partea plamanilor: tuse, dispnee, expectoratie mucoasa, hemoptizii. Cu cortizon pot fi obtinute ameliorari.
– Sclerodermia este o scleroza progresiva a tesutului conjunctiv, caracterizata prin ingrosarea si pierderea elasticitatii pielii si care provoaca aparitia in plamani de chisturi, fibroza si pierderea elasticitatii. Dispneea progresiva este simptomul dominant.
– Poliartrita reumatoida se manifesta cu atingerea articulatiilor, pleurezii, noduli in pleura si plamani, procese infiltrative, fibroza pulmonara, care dau tuse, dureri, dispnee.
– Periarterita nodoasa este inflamatia cu necroze a peretilor arterelor si a tesutului din jurul lor. In plamani apar nodului, infiltrate, zone de infarct, bronsiectazii. Clinic se noteaza fenomene de astm bronsic, bronsita cronica, hemoptizii. Focarele, asemanatoare cu pneumoniile, nu reactioneaza favorabil la antibiotice, pentru ca de fapt sunt infarcte.

Plamanul de soc. La bolnavii care se afla in stare de soc in urma unei infectii, operatii sau a unui traumatism, poate sa survina o insuficienta pulmonara, deoarece plamanul este un organ important in circuitul sangvin general. Ca simptome se inregistreaza hiperventilatie prin marirea frecventei respiratiilor, in cazuri mai severe dispnee si cianoza. Tratamentul este cel al starilor de soc – cortizon, medicamente anticoagulante si administrare de oxigen.

Boli infectioase. In orice boala infectioasa, cu bacterii sau virusuri, se impune controlul pulmonar radiologic, care poate sa surprinda la timp pneumoniile si emboliile pulmonare cu material infectios din septicemii.

Alte boli. Si in alte boli pot sa apara modificari pulmonare. Astfel: in boli metabolice ( obezitate, amiloidoza, depuneri de substante grase fosforate, mucoviscidoza), boli ale sangelui ( leucemii, poliglobulii), boli de piele ( eritem poliform, neurofibromatoze), boli renale, boli endocrine, boli date de unele medicamente.

Despre autor

Dr. Anamaria Necula administrator