Azbestoza este o afectiune pulmonara cauzata de inhalarea de pulbere de azbest, care se declanseaza dupa 20 pana la 30 de ani de la expunere. Tesuturile pulmonare isi pierd elasticitatea si devin fibroase: se vorbeste in acest caz de fibroza pulmonara.
Frecventa
Numarul de cazuri este in continua crestere. Boala se poate declansa chiar si dupa o expunere moderata .
Semne si simptome
Apare o dificultate la respiratie in timpul efortului, cu agravare progresiva, frecvent asociata cu simptome de bronsita cronica.
Investigatii
Radiografia si tomografia computerizata pulmonara arata modificari caracteristice la nivelul plamanilor si pleurei. Lavajul bronhoalveolar ( introducerea in bronhii si alveole, cu ajutorul unui fibroscop, a unei mici cantitati de lichid care este apoi aspirata pentru a fi examinata la microscop) evidentiaza particule ce contin azbest ( corpi azbestozoici de culoare galbuie).
Evolutie si complicatii
Principala complicatie este aparitia unei tumori, mezoteliomul malign, cu prognostic extrem de nefavorabil. Evolutia se face inevitabil spre insuficienta respiratorie cronica.
Tratament
Este foarte limitat: tratamentul bronsitelor; in stadiul de insuficienta respiratorie cronica, administrarea de oxigen la domiciliu.
Preventie si educatie
Reprezinta o boala profesionala , care da dreptul la despagubiri medico-legale. Protectia este obligatorie in caz de expunere.
Despre autor