Aspergiloza

deDr. Anamaria Necula

Aspergiloza

5/5 - (3 votes)

Aspergiloza Aspergiloza
Aspergiloza – infectie produsa de o serie de ciuperci din familia Aspergillus care se dezvolta in reziduurile organice aflate in descompunere . Calea de contaminare obisnuita este cea respiratorie ( sisteme de ventilatie, plante din ghivece, activitatea din constructii etc.). Ca urmare, principalul organ afectat este plamanul.

Frecventa
Forma grava a acestei maladii apare exclusiv la pacientii ale caror sisteme de aparare sunt slabite ( pacientii imunodeprimati, cum ar fi bolnavii de cancer aflati sub chimioterapie, bolnavii de SIDA etc.). In celelalte cazuri este vorba de indivizi ai caror plamani sunt afectati de boli mai vechi, in special tuberculoza .

Semne si simptome
Afectarea pulmonara se manifesta in general prin aparitia de expectoratii (eliminari de sputa) cu sange. Este posibila si forma alergica manifestata prin accese brutale de tuse cu expectoratii ce contin granulatii maronii. Forma grava, numita aspergiloza invaziva, este o infectie pulmonara care nu mai raspunde la antibiotice si care se agraveaza extinzandu-se si la alte organe ( creier, ochi, sinusuri, oase, inima).

Investigatii
Radiografia pulmonara si tomografia computerizata pot arata semne ale unei infectii difuze sau o imagine tipica numita „in zurgalai”, care reprezinta o acumulare de filamente de ciuperca intr-o cavitate ( aspergilom). Examenul microscopic al expectoratiei permite identificarea Aspergillus-ului. In unele forme, in special alergice, se pot detecta urme ale infectiei prin diagnostic serologic ( cautarea de anticorpi anticiuperca).

Evolutie si complicatii
In formele simple, evolutia este adesea trenanta, cu episoade repetate in care bolnavul expectoreaza sange. Odata diagnosticul confirmat, evolueaza favorabil sub tratament. La persoanele imunodeprimate poate evolua sever, ducand la deces.

Tratament
Antibioticele utilizate sunt din familia antifungicelor ( medicamente impotriva ciupercilor). Este vorba despre amfotericina B sau de itraconazol. Chirurgia poate fi uneori indicata pentru indepartarea unui aspergilom izolat intr-o cavitate pulmonara.

Preventie si educatie
La pacientii imunodeprimati masurile de preventie sunt indispensabile, in special evitarea plantelor de apartament.

Despre autor

Dr. Anamaria Necula administrator