Tratament apnee in Galati

Tratament-apnee-Galati-250x250 Tratament apnee in Galati

Apneea in somn se defineste ca intreruperea intermitenta a fluxului de aer la nivelul nasului si gurii in timpul somnului. Prin conventie apneea cu durata de cel putin 10 secunde este considerata importanta , dar la majoritatea pacientilor perioadele de apnee sunt de 20- 30 secunde si pot ajunge la 2-3 minute.
Sindromul de apnee obstructiva in somn este o tulburare respiratorie care apare si se caracterizeaza prin episoade instalate in timpul somnului, cu o frecventa a episoadelor de cel putin 10 pe ora de somn, moment in care caile aeriene superioare se colabeaza partial sau total; colapsul se realizeaza prin pierderea, indusa de somn, a tonusului musculaturii faringiene, in ciuda continuarii activitatii musculaturii inspiratorii.
Prin acest colaps se ajunge la cresterea rezistentei in caile aeriene superioare, cu scaderea fluxului respirator.
Aceasta crestere automata a rezistentei, cu oscilatii de mare amplitudine la nivelul presiunii pleurale si cu un efort muscular crescut pentru asigurarea ventilatiei a fost cunoscuta sub numele de „upper airways resistance syndrome” sau sindromul de rezistenta a cailor aeriene superioare.
De obicei sindromul de apnee obstructiva in somn devine simptomatic si clinic manifest cand sunt prezente cel putin 10 apnei pe ora de somn, in functie de gravitatea sindromului, apneile pot depasi 30 pe ora.

Simptome aparute in timpul somnului
Sforaitul este produs de vibratia partilor moi ale faringelui dar si de edemul acestora. La majoritatea pacientilor sforaitul apare cu multi ani inaintea dezvoltarii obstructiei. Totusi majoritatea indivizilor care sforaie nu au apnee obstructiva in somn.
Desi cateva studii recente sugereaza ca sforaitul in sine se poate asocia cu riscuri asupra sanatatii pe termen lung, concluzii clare in aceasta privinta lipsesc. Deci in absenta altor simptome, sforaitul singur nu necesita investigarea unei eventuale apnei obstructive in somn, dar necesita sfaturi preventive , in special privind cresterea in greutate si consumul de alcool.
Sforaitul este deranjant pentru partener, agravat de consumul de alcool, intrerupt de apnei si poate lipsi in sindromul de rezistenta a cailor aeriene superioare si dupa uvulo-faringoplastie.
Simptomele nocturne sunt reprezentate de pauzele respiratorii (apnee), mai lungi de 10 secunde si cu o frecventa mai mare de 10/h, sesizate de partenerul de viata. Apneile sunt insotite de miscarile respiratorii toraco-abdominale.
Numeroasele episoade de apnee determina microtreziri care au drept consecinta fragmentarea somnului, acesta devenind superficial si neodihnitor, fiind cauza somnolentei diurne excesive.
Somnul neodihnitor, agitat, ese desconspirat de patul ravasit dimineata mai ales in cazul copiilor.
In 30% din cazuri pacientii declara nicturie, care apare datorita cresterii eliberarii de factor natriuretic atrial. Nicturia este un factor coplementar de fragmentare a somnului.
Transpiratiile nocturne sunt fenomene care apar in cazurile de apnee obstructiva in care hipoxemiei nocturne i se adauga hipercapnia.

Simptome aparute in starea de veghe
Somnolenta diurna excesiva– senzatie de lipsa de odihna pe parcursul noptii. Somnolenta diurna poate fi vizibila si reprezinta un handicap important in cazul unor situatii non-stimulante (cititul, privitul la televizor, etc).
Initial somnolenta diurna se manifesta in situatii non-stimulante (pasive), dar pe masura ce afectiunea progreseaza, somnolenta intervine in toate activitatile zilnice si poate deveni daunatoare si chiar periculoasa. Numeroase studii arata frecventa de 2-3 ori mai mare a accidentelor rutiere la pacientii cu sindrom de apnee in somn in comparatie cu ceilalti soferi.
Somnolenta diurna excesiva si oboseala matinala determina in timp aparitia sindromului de oboseala cronica, caracterizat prin deficite ale functiilor cognitive si de relatie.
Tulburari de atentie , de memorie, de functie cognitiva si scaderea performantei profesionale sunt consecinte ale somnolentei, mai ales prin lipsa perioadelor de somn cu unde lente, induse de trezirile frecvente.
Modificari de personalitate –iritabilitate, pusee de anxietate, depresii, apar in 28-51% din cazuri.
Cefalee matinala pulsatila, ameteli apar datorita perioadelor lungi de hipoxemie si uneori hipercapnie nocturne dar si datorita cresterii presiunii intracraniene si sistemice in timpul noptii.
La femei se poate instala dismenorea sau chiar amenorea, iar la barbati diminuarea libidoului si impotenta in 30-45% din cazuri.

Tratamentul apneei obstructive in somn
Alegerea variantei terapeutice se face in functie de severitatea bolii, tinand cont nu doar de indicele de apnei si hipopnei, cat si de tabloul clinic.

1. Paleativ: Presiune pozitiva (Foarte efectiva,complianta slaba)
– CPAP
– APAP
– BiPAP
– C-Flex
– Canula nazala(TNI)open CPAP

2. Modificarea proprietatilor cailor aeriene superioare (efect minimal, tolerata)
– Reducerea excesului ponderal
– Chirurgie la nivelul cailor aeriene superioare
– Dispozitive orale
– Terapie pozitionala
– Pace maker la nivelul hipoglosului

3. Bypassing caile aeriene superioare (numeroase efecte secundare)
– Traheostomie standard
– Mica Traheostomie (insuflatie transtraheala)

In cabinetul nostru de somnologie beneficiati de diagnosticul şi tratarea sindromului de apnee in somn folosind urmatoarele metode:
a. Chestionar Epworth,
b. Screening PG pentru sindromul de apnee in somn,
c. Auto titrare CPAP – initiere tratament in apneea de somn,
d. Evaluare periodica a tratamentului apneei de somn – citire carduri de complianta CPAP

Daca banuiti ca dumneavoastra sau una din persoanele dragi dumneavoastra sufera de apnee in somn, nu ezitati sa faceti o programare pentru un consult. Aceasta decizie poate salva vieti.
Ne puteti contacta la telefon 0743662589 sau direct la adresa cabinetului din Bulevardul Milcov, Micro 40, cabinet medical nr. 3, langa Farmacia Elixir.